Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Extra aandacht voor gierzwaluwen bij restauratie kerk in Klein Begijnhof

De gevel, de toren en het dak van de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk in het Klein Begijnhof in Gent krijgen een opfrisbeurt. Tijdens de werken wordt er extra rekening gehouden met de gierzwaluwen die er in de lente en zomer komen broeden. Zo worden er in de nieuwe dakgoten zelfs gaten geboord.

Ontwerp zonder titel (16)

De restauratie van de kerk is hoognodig. Kleine brokstukjes vallen van de gevels en het dak is op sommige plaatsen in slechte staat. Eind september start de restauratie van het schip, de toren en de voorgevel. In 2024 zijn de zijbeuken aan de beurt, het einde van de werken is voor de zomer van 2025. Zowel het Begijnhof als de kerk blijven ondertussen wel toegankelijk. 

Het is geen toeval dat de werken na de zomer beginnen. De broedperiode van de gierzwaluwen is dan immers achter de rug. De aannemer kan dus ongestoord zijn gang gaan. De bij wet beschermde vogels zijn echter behoorlijk honkvast. Veel kans dus dat ze ook volgend jaar naar hetzelfde nest terugkeren om te broeden. Daarom wordt er tijdens de werken altijd gezorgd dat de doorgang naar de kieren en spleten bij de dakgoten vrij blijft. Bovendien zullen er tijdens de broedperiode zelf geen werken aan de dakgoten plaatsvinden. 

Met de broodnodige restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk in het Klein Begijnhof kost 2,7 miljoen euro.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten