Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Faculty Club neemt hoogtechnologische vergaderruimte in gebruik

Nieuwe vleugel The WestWing omvat ook co-workingruimte De Leuvense Faculty Club opende op 22 juni een nieuwe vleugel in zijn befaamde vergader- en congrescentrum in het Groot Begijnhof. Deze nieuwe polyvalente ruimte, ‘WestWing’ geheten, omvat afzonderlijke break-outrooms volgens telkens een eigen concept en biedt bedrijven een inspirerende hub om te werken, te vergaderen en te brainstormen. Er is eveneens een co-workingruimte voorzien. Als onderdeel van Faculty Club koppelt WestWing zo een authentiek historisch kader aan hoogtechnologische voorzieningen.

faculty club hoofdfoto

De nieuwe vleugel vormt een zelfstandig geheel in Faculty Club naast het hoofdgebouw en biedt een geslaagde aanvulling op de reeds bestaande vergaderzalen. “WestWing wil een stimulerende en inspirerende omgeving aanreiken waar rust, comfort en creatie centraal staan en tracht bedrijven alle mogelijkheden te bieden om creatieve ideeën uit te werken. Medewerkers vormen immers slechts één schakel die leidt naar een baanbrekend idee; daarnaast is ook een prikkelende omgeving nodig om de stappen in dit ideeënproces te ondersteunen. Je kan hier daarenboven het nuttige aan het aangename paren, want het restaurant van Faculty Club biedt catering-ondersteuning aan op een do-it-yourselfmanier”, verklaart Peter Herbiest, algemeen directeur van Faculty Club.

De nieuwe vleugel is uitgerust met hoogtechnologische tools zoals de MS Surface Hub voor interactieve brainstorming- en creatiesessies, live streaming en beeld en geluid met bioscoopkwaliteit. Een andere troef is de state of the art ‘ideeënwand’, een interactieve wand die een ontwerpproces van a tot z instant digitaal verwerkt en beveiligd archiveert.

Het vergader- en congrescentrum Faculty Club is als enige eventlocatie ter wereld ingebed in een erkend Unesco-werelderfgoed, in casu het Leuvense Groot Begijnhof. De locatie verwelkomt zowel bedrijven als academici, verenigingen en particulieren. Ze beschikt hiertoe over vergader- en congresfaciliteiten en feestzalen, leent zich perfect voor banketten en beschikt over het zeer degelijke à la carte-restaurant Cum Laude. Het bedrijf krijgt jaarlijks 80.000 mensen over de vloer. Faculty Club vzw, die haar wortels heeft in en nog steeds sterke banden heeft met de KU Leuven, is dan ook reeds bekroond met een aantal ecologische en gastronomische labels en erkenningen zoals een vermelding in de Gault&Millau, twee vorkjes in de Michelingids, de Groene Sleutel en de Smiley.

Voor de inrichting van WestWing renoveerde en restaureerde Faculty Club de plaatselijke zestiende-eeuwse stallingen in overleg met Monumentenzorg. “We wilden zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen behouden. Omdat sommige houten balken aangetast waren met houtworm werden ze uitgehold, binnenin verstevigd en daarna weer opgevuld met hars”, legt Peter Herbiest uit.

“Eind april werd het restaurant Cum Laude met zijn voordien monotone, relatief donkere kleuren en spots die in de ogen van de gasten schenen, luchtiger aangekleed door de muren wit te schilderen en raamdecoratie te voorzien. De verlichting werd gepersonaliseerd per tafel en we  hebben ook nieuwe meubels geplaatst en een zwart-wit thema geïntroduceerd”, meldt de algemeen directeur van Faculty Club.

Vanaf de vestiaire start het nieuwe gedeelte, waarbij 220 m² extra ruimte (van de zowat 2.000 m² totale vloeroppervlakte aan vergaderzalen) mee in gebruik wordt genomen zodat het ganse complex vandaag twintig zalen omvat. Hierbij springen in eerste instantie de mooie glazen passerelles, die een rustbrengende uitkijk bieden op de Dijle en de buitenbeplanting, in het oog. De eerste ruimte die we vervolgens betreden, schenkt mee een nieuwe bestemming aan de voormalige stallingen van het begijnhof met zijn hooizolder, waar indertijd boven plaats was voor paarden en koeien.

“Dit gedeelte werd voordien nooit gebruikt, tenzij veertig jaar geleden als wijnopslagruimte en stookplaats. We benutten het nu als ontvangst- en coffiebreakruimte of als co-working space die individueel, eenmalig of op basis van een abonnement kan afgehuurd worden. Het enkelvoudige glas en de houten dakspanten zijn bewaard, de originele muren werden behandeld en gekaleid”, vertelt Peter Herbiest bij zijn rondleiding.

Nobelprijswinnaars

Hij legt uit dat de vier nieuwe inspirerende ruimtes bijna allemaal werden genoemd naar Belgische Nobelprijswinnaars die een band hebben met Leuven. Zo verwijst business lounge Beernaert (salon op de eerste verdieping) naar de Oostendse politicus en mensenrechtenactivist Auguste Beernaert die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Idea room de Duve (vergaderzaal op de eerste verdieping) huldigt Nobelprijswinnaar voor Geneeskunde Christian de Duve. Co-working lounge Heymans (salon op het gelijkvloers) eert Corneel Heymans, winnaar van de Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde. Creativity lab Lemaître (grote zaal op het gelijkvloers) ten slotte herdenkt de priester-natuurkundige Georges Lemaître, de grondlegger van de oerknaltheorie die als enige van de vier geen Nobelprijs kreeg toegekend.

Business lounge Beernaert biedt plaats aan maximum twintig personen, die er ‘out of the box’ kunnen denken of zich kunnen ontspannen in een huiselijke sfeer met gerieflijke zetels en geluiddempende panelen. Idea room de Duve creëert dankzij zijn moduleerbare opstelling voor vergaderingen of diners tot 16 à 18 personen de ideale biotoop om in alle rust het nuttige aan het aangename te koppelen en verfrissend creatief aan de slag te gaan dankzij een Microsoft Surface Hub, een sharing pc met 84”-scherm met de mogelijkheid om externe medewerkers te betrekken door Skype-technologie. Hierbij is tevens resoluut geopteerd voor de gloednieuwe en superbe 4K-kwaliteit. Deze ruimte presenteert een meer statische opstelling met een lange tafel en niet-klassiek vergadermeubilair.

Creativity lab Lemaître, de grootste ruimte van de vier, is beschikbaar voor vergaderingen en diners. Deze zaal is uitgerust met een state of the art interactieve wand die een ontwerpproces digitaal verwerkt en archiveert en die koppelingen maakt met andere pc’s of handgeschreven nota’s en post-its. Hij leent zich prima voor interactieve vergaderingen of brainstorm- en andere creatieve sessies. Ook live streaming van een event of lezing is hier mogelijk en alle geluids- en beeldtechnologie is aanwezig om een ultieme bioscoopervaring te scheppen.

“In deze ruimte kan uitstekend gebrainstormd of ontworpen worden. We hebben gekozen voor hoge stoeltjes en een niet-klassieke opstelling: voor zestig personen in dineropstelling en voor zeventig mensen in theatervorm. Er is ook een idea wall voorzien, waarvan een voorloper in het Kantoor van de Toekomst staat. Op één grote wand kan je met smart pens o.a. post-its schrijven en ontwerpen; alles kan van op papier en post-its direct gedigitaliseerd worden, zodat je niks meer hoeft over te schrijven. Je kan ook moeiteloos overstappen van het rechter- naar het linkerscherm en omgekeerd. Dergelijke toestellen zijn gewoonlijk alleen in grote bedrijven aanwezig; hier kan je ze perfect huren voor één dag. Ook klassieke projectie op een megascherm, dat van boven wordt uitgerold, is mogelijk. De geluidskwaliteit is cinemawaardig, mede dankzij twee subwoofers”, meldt de algemeen directeur van Faculty Club trots.

Co-working lounge Heymans ten slotte offreert een gezellige bar/werkplek/ontmoetingsplaats voor hoogstens dertig personen, die zich onder een designkroonluchter comfortabel kunnen neervlijen in een loungezetel aan een handig tafeltje.

De zalen kunnen eveneens afgehuurd worden voor klassieke lezingen. Bedrijven kunnen tevens het ganse gebouw innemen om er in totale discretie te vergaderen. Aan het nieuwe gedeelte is gedurende twee jaar gewerkt door de divisie Monumenten van de Technische Dienst van de KU Leuven.

Op technologisch vlak wordt warmterecuperatie toegepast. In de zomer wordt ’s nachts frissere lucht aangezogen, bewaard en opnieuw afgegeven. Ook akoestische panelen werden voorzien en desgewenst kan zelfs op locaties in twee groepen gewerkt worden. Faculty Club is dan ook stichtend lid van Leuven Mindgate, waarvoor behalve gezondheidszorg ook creativiteit en technologie speerpunten vormen.

Peter Herbiest bestempelt The WestWing terecht als een harmonieus huwelijk van de historie met de toekomst, een plek waar de toekomst het verleden ontmoet. “Dit gebouw dateert van 1575. De naam ‘WestWing’ duidt er niet alleen op dat het in het westen staat, maar knipoogt ook naar de westvleugel van het Witte Huis met de kantoren van de Amerikaanse president. Ons gebouw stond er trouwens 200 jaar vóór George Washington de eerste president van de USA werd”, weet Peter Herbiest.

Restaurant

Ook door het restaurant Cum Laude met zijn riante terras waait een nieuwe frisse wind. Het  werd vernieuwd, staat open voor iedereen en schikt in de tuin 35 couverts.

“Faculty Club biedt vandaag werk aan dertig voltijdse arbeidskrachten die aangevuld worden met interimkrachten om de pieken op te vangen”, vertelt Peter Herbiest. Hij herinnert zich dat Faculty Club in de jaren ’70 van vorige eeuw ontstond als restaurant voor de universiteitsprofessoren, de tegenhanger van de Alma als restaurant voor de studenten. Faculty Club was trouwens aanvankelijk in de binnenstad boven Alma 2 gevestigd.

Ondanks (of net gesterkt door?) zijn rijke verleden gaat Faculty Club voluit voor innovatie. “Uit een Forbes-studie van de 500 grootste bedrijven ter wereld blijkt dat de gemiddelde bestaansduur van bedrijven is gedaald van 61 jaar in 1958 naar 18 jaar in 2015 en men verwacht dat ze nog voort zal krimpen tot tien jaar. Daarnaast wordt beweerd dat de meest innovatieve bedrijven ook de meest winstgevende bedrijven zijn. De huidige innovatie gaat bovendien snel: vandaag vinden bv. in ziekenhuizen al steeds meer robotoperaties plaats waarbij de chirurg zelfs niet in het land hoeft te zijn (‘long distance surgery’ met camera’s). De juiste omgeving is van groot belang om creatief te kunnen zijn, naast de juiste mensen en een degelijke technologische ondersteuning. Faculty Club reikt hiertoe niet alleen een gepaste infrastructuur aan, maar ook toegevoegde waarde zoals faciliteiten, werksessies, ... We geven zelfs opleiding aan bedrijven die deze technologie willen gebruiken en bieden de mogelijkheid om een consultant in te huren die de hier ontstane ideeën omzet in de markt”, besluit Peter Herbiest.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten