Festival van de architectuur op komst
Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) pakt van 8 tot en met 17 september voor de eerste keer uit met het Festival van de architectuur. Dat wordt een tiendaagse happening met Antwerpen als gaststad waarbij talrijke activiteiten aan bod komen en tevens de hand wordt gereikt aan andere (kunst)disciplines zoals theater, dans en muziek.
Het festivalprogramma zal bestaan uit activiteiten die op verschillende plaatsen in de stad Antwerpen zullen plaatsvinden en zich op zondag 10 september ook in heel Vlaanderen en Brussel manifesteren. De start van de festivaltiendaagse wordt gegeven met de Nacht van de Architectuur op 8 september.
Het is de bedoeling het festival tweejaarlijks te organiseren. Voor iedere editie wordt een andere gaststad gekozen. In 2017 is dat dus Antwerpen, met deSingel Internationale Kunstcampus als epicentrum van het programma. De tiendaagse kalender omvat tal van voorstellingen, lezingen en activiteiten in het teken van architectuur en mikken op zowel een jong als een ouder publiek, op architecten en liefhebbers van architectuur maar evenzeer op toevallige passanten.
In aanloop naar het Festival van de Architectuur worden in het centrum van Antwerpen een aantal opmerkelijke gebouwen in de kijker geplaatst. Onder leiding van kunstenaar Leon Vranken ontwerpen studenten van de opleiding In Situ zitgelegenheid die de voorbijganger uitnodigt stil te staan bij deze gebouwen en ze vanuit een ander perspectief te bewonderen. Tijdens de zomermaanden worden in heel Vlaanderen en Brussel affiches verspreid in de publieke ruimte. Met een inspirerende vraag worden voorbijgangers, toevallige bezoekers of gebruikers uitgenodigd om hun ervaringen en meningen over het gebouw te delen.
In augustus organiseert het VAi samen met deSingel en de stad Antwerpen een Summer School waarbij deelnemers met een uiteenlopende achtergrond worden samengebracht om na te denken over het thema van het festival en bij uitbreiding over een goede leefomgeving. De resultaten van deze denktank worden getoond tijdens het festival.
Feest
Het festival wordt spectaculair geopend op vrijdag 8 september met de Nacht van de architectuur, een spetterend feest dat het VAi in samenwerking met de Beroepsvereniging voor Architecten (BVA) organiseert. Bezoekers kunnen in deSingel genieten van live-muziek, boeiende lezingen en debatten, secret cinema waarbij zowel kortfilms als speelfilms aan bod komen, speeddaten met architectuurexperts en hun slag slaan tijdens een veiling van unieke architecturale hebbedingen. Diezelfde avond arriveert ook het kunstenaarscollectief Time Circus met zijn spraakmakende Landschip, dat gedurende het festival voor anker ligt op de site van deSingel.
Op zaterdag 9 september brengt OneTrick Pony, het gloednieuwe muziektheatergezelschap van Liesab Van der Aa, voor de eerste keer ‘Autobahn Utopia’ op het dak van deSingel. Zondag 10 september slaan het Vlaams Architectuurinstituut en Herita de handen in elkaar met een gezamenlijk luik, dat zowel aansluit bij de Dag van de architectuur als bij Open Monumentendag.
In de daaropvolgende dagen richt het festival zich tot een professioneel publiek met een lezingenreeks en een symposium in samenwerking met de Antwerpse Stadsbouwmeester. De lezingenreeks sluit aan bij het thema van het festival en zoekt de raakvlakken op tussen architectuur, kunst, erfgoed en stadsontwikkeling.
Vrijdag 15 september start een driedaagse voorstelling rond precair wonen van Lucinda Ra, een gelegenheidscollectief dat theatermakers, beeldend kunstenaars en muzikanten verbindt. Diezelfde avond kunnen bezoekers ook genieten van‘Akasha - a brief theatre of everything’. In dit ruimtelijke concert zingen, spelen en vertellen acteurs en musici van Rosa Ensemble over de theorie van Ervin Laszlo.
Op zondag 17 september wordt het Festival van de architectuur afgesloten met een happening in de Singel. De Veerman brengt een workshop rond stadsontwikkeling voor kinderen en jongeren. Orfeo producties presenteert een muziekvoorstelling waarin architectuur en klank elkaar ontmoeten, ingeleid door architect Stéphane Beel.
De kunstenaars van Time Circus zijn opnieuw aanwezig en praten met de bezoekers over het Landschip en alternatieve woonvormen. Thematische expo’s en tal van drank- en eetstandjes zullen van dit architecturale stadsfeest een gezellige plek maken voor een boeiende zondag.
Alle disciplines
“Goede architectuur begint bij het aanvaarden van de onvolledigheid van de eigen kennis en het aanboren van de expertise van anderen”, vat Christoph Grafe, directeur van het Vlaams Architectuurinstituut, de essentie samen van het festival.
“Als je vertrekt vanuit de definitie die Richard Sennett geeft aan vakmanschap (‘The skill of making things well’ en ‘the desire to do a job well’), is iedereen een potentiële vakman. Dat is ook de boodschap die het festival uitdraagt: iedereen kan bijdragen aan goede architectuur en bij uitbreiding aan een goede leefomgeving. Sterker nog, we hebben iedereen nodig om die uitdaging aan te gaan. Net zoals in een werkplaats van vakmannen, leiden verschillende visies tot nieuwe inzichten”, vervolgt Grafe.
Met dit uitgangspunt biedt het festival verschillende formats aan die de diversiteit van architectuur belichten. Niet alleen architecten maar ook kunstenaars, performers, filosofen… dragen bij tot goede architectuur.
“Het festivalprogramma zal bestaan uit activiteiten die op verschillende plaatsen in de stad Antwerpen doorgaan en zich gedurende één dag ook in Vlaanderen manifesteren. Daarnaast willen we een breed publiek bereiken. De link tussen het thema en architectuur zal dus minder sterk aanwezig zijn. Om het verband tussen architectuur en het thema te benadrukken, gebruiken we bouwen als metafoor. Het idee dat het geheel meer is dan de som van zijn delen, heeft ook betrekking op een bouwwerk zelf. Honderden bakstenen vormen samen een muur, vier muren vormen een kamer en verschillende kamers vormen een huis waarin geleefd wordt en dat een plaats inneemt in zijn omgeving”, besluit de directeur van het Vlaams Architectuurinstituut.