Frame wordt visitekaartje van mediapark.brussels
Op de hoek van de Brusselse Reyerslaan en Kolonel Bourgstraat verrijst momenteel een opmerkelijk kantoorgebouw. Het mediacentrum Frame wordt het creatieve uithangbord van het nieuwe 9,5ha grote mediapark waarin ook de nieuwe gebouwen voor VRT en RTBF in opbouw zijn. Frame zal onder meer plaats bieden aan de regionale tv-zender BX1 en bedrijven gericht op de mediasector. Het architectenteam stemde het ontwerp af op die gebruikers en bedacht een structuur die zich kan aanpassen aan de snelle evoluties in de mediawereld.
Frame bevindt zich letterlijk aan de toegangspoort naar het toekomstige Brusselse mediapark. Het Belgisch-Franse ontwerpteam van Baukunst – Bruther gebruikte die wetenschap samen met de snel evoluerende mediasector als uitgangspunt voor zijn ontwerp. Het tekende een rechthoekig gebouw waarvan de vloerplaten ophangen aan een stalen exoskelet en centraal steunen op enkele betonnen kolommen. Dat biedt een grote flexibiliteit in de indeling van het mediacentrum. Tegelijkertijd laat het toe met volledig beglaasde gevels te werken, waardoor vanuit het gebouw een zicht op het mediapark en de Brusselse binnenstad ontstaat. De mediabedrijven houden zo een sterke voeling met hun omgeving waarvoor ze werken. Een gouden ingeving, zo bleek, want opdrachtgever MSI selecteerde het ontwerp uit 51 inzendingen voor de internationale ontwerpwedstrijd die het organiseerde. Stéphane Bru van het Parijse bureau Bruther omschrijft het ontwerp als “een emblematische architecturale figuur in een creatieve wijk. Het is een embleem van een beweeglijke sector die constant in evolutie is. Daardoor heeft het gebouw een grote nood aan een hoge dosis flexibiliteit. Het ontwerp verzekert op die manier de relevantie van de gebruikswijzen op lange termijn, onder meer door de uitgestrekte vrije en moduleerbare plateaus te introduceren.”
Adrien Verschuere van Baukunst vult daarop aan: “Het ontwerp is zo opgezet dat het vatbaar is voor behoeften die vandaag nog niet gekend zijn, maar waarvan we wel kunnen vermoeden dat ze veelzijdig en hybride kunnen zijn. We hebben ons concept daarom opgevat als een opeenvolging van moduleerbare platforms. Ze zijn grotendeels open naar de buitenwereld en hebben geen enkele structurele beperking. Daardoor zijn verschillende inrichtingen mogelijk en die kunnen op ieder moment ook gewoon weer teruggedraaid worden. In combinatie met de perifere plaatsing van de verticale circulatie voor personen en technieken biedt deze technologie heel veel gebruiksmogelijkheden.
Afspiegeling van de stadswijk
Het team Baukunst-Bruther beoogde niet alleen een flexibel gebouw, maar wil met een gericht antwoord op de plek en een sterke uitstraling ook een uithangbord zijn voor de Belgische architectuur en bouwkunst. De ontwerpers maakten in hun concept gebruik van de uiteenlopende stedelijke omgeving die de projectsite omringt. “Geflankeerd door de E40, het Brusselse stadscentrum en het park bood de projectlocatie kansen om een gevarieerde aanwezigheid te bieden, afhankelijk van de oriëntatie. In het zuiden signaleert het voorplein van het gebouw één van de belangrijkste voetgangerstoegangen naar het toekomstige mediapark.brussels, onder meer vanuit het metrostation Diamant. Aan die zijde is de ontwikkeling en architecturale vormgeving van de gevel een afspiegeling van de nieuwe stadswijk en, verder weg, van een van de belangrijkste toegangswegen tot Brussel.”
Exoskelet
Frame kreeg een rechthoekige lay-out. Verspreid over 7 niveaus: een kelder, gelijkvoers niveau en 5 verdiepingen biedt het complex zo’n 8.000m² aan werkruimte voor de regionale tv-zender BX1, screen.brussels, De IHECS Academy, een innovatieplatform met co-workingruimte en een bedrijvencentrum voor de mediasector en de audiovisuele sector. Die bedrijven kunnen genieten van gedeelde voorzieningen zoals een auditorium dat ook dienst kan doen als concert- en filmzaal en een publiek toegankelijke horecaruimte.
Bijzonder aan de opbouw van de verdiepingen is dat de draagvloeren worden ondersteund door externe draagstructuren in de vorm van een stalen exoskelet en betonnen prefab kolommen. De uitvoering van de staalconstructie in combinatie met de gordijngevels vereisten bijzondere aandacht, omdat vervormingen aan de staalstructuur kunnen optreden.
Van gesloten site tot open mediapark
Voor het ontvouwen van hun verhuisplannen waren VRT en RTBF gehuisvest in een gesloten, 20ha groot park aan de rand van Brussel, pal aan de E40. Met hun nieuwbouwplannen plooien de twee openbare omroepen zich terug op hun eigen kantoorgebouwen die vandaag in het park worden opgetrokken. VRT krijgt een nieuw mediahuis van 55.000m², de RTBF bouwt een kantoor van 38.000m², beiden achter de bestaande accommodatie. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft van die beslissing van VRT en RTBF gebruik gemaakt om het 20ha grote park te hertekenen en om te vormen tot mediapark.brussels. Het gewest kocht het terrein van de openbare omroepen in 2017 en ontwierp er een nieuwe stadswijk met ruimte voor zo’n 1.600 nieuwe woningen, oppervlakte voor nieuwe bedrijven in de communicatie- en mediasector, buurtvoorzieningen zoals een school, een crèche en winkels en een 9,5ha groot park. In totaal gaat het om zo’n 300.000m² die gebouwd zullen worden. Tegelijkertijd transformeert de vroegere gesloten site van de openbare omroepen tot een open wijk opgebouwd rond het park met daarin de nieuwe gebouwen van VRT en RTBF.
Frame onder de loep
- Opdrachtgever: Maatschappij voor stedelijke Inrichting, Brussel
- Ontwerp: Baukunst – Bruther
- Landschapsontwerp: Gielen Bjorn landinzicht
- Studies stabiliteit: Bollinger + Grohmann Ingenieure
- Studiebureau technieken: Pierre Berger
- Studiebureau akoestiek: Kalhe acoustics
- Controlebureau: Vinçotte
- Hoofdaannemer: TM BAM Interbuild – Groven+
- Totale vloeroppervlakte: 8.157m²