Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Fruit plukken in nieuw wooncomplex

De Antwerpse buurt Nieuw Zuid pakt opnieuw uit met een grote naam uit de architectenwereld: Sir David Chipperfield ontwerpt de ‘Boomgaard’, een kleinschalig, duurzaam woonproject met een unieke boomgaard die zo’n 60 fruitbomen zal tellen en door de bekende landschapsarchitect Bas Smets wordt ontworpen.

Boomgaard
Triple Living

De Boomgaard is een gebouw met zeven bovengrondse verdiepingen waarin 54 appartementen worden ondergebracht. Op de gelijkvloers komen ook vier commerciële ruimtes en in het ondergrondse niveau worden 75 parkeerplaatsen en 162 fietsenstallingen ingericht. Met een echte fruitboomgaard in de centrale binnentuin krijgen de toekomstige bewoners een uniek stukje leven en natuur vlak voor hun deur. Chipperfield kiest er bewust voor om zoveel mogelijk met natuurlijke materialen te werken. Door onder andere ‘cross laminated timber’ in de structuur te gebruiken, wordt de CO2-uitstoot van het gebouw tot een minimum beperkt. Alle appartementen zullen aan strenge isolatie- en energienormen voldoen en de verwarming zal door een BEO-veld onder het gebouw worden aangestuurd. Daarnaast zijn er aan weerszijden van het complex wintertuinen voorzien die een buffer tegen wind, regen, koude en hitte vormen. Zo zullen de binnenruimtes minder snel opwarmen of afkoelen. Tenslotte krijgt het gebouw een eenvoudige loodrechte vorm die een gemakkelijke aanpassing toelaat indien het ooit een andere invulling zou krijgen. Zelfs afbreken en elders terug opbouwen, behoort tot de mogelijkheden.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten