Geavanceerde technieken voor Politiezone Vlas
Vorig jaar nam de Politiezone Vlas in Kortrijk een nieuw commissariaat in gebruik. Dit nieuwe commissariaat ‘Drie Hofsteden’ heeft een zeer modern en hedendaags ontwerp, mede dankzij de geavanceerde technieken waarmee het werd uitgerust. In het gebouw werd 152 kilometer elektrische en datakabels geïntegreerd, en zijn er 1.200 datapunten voorzien.
De Politiezone Vlas (verwijzend naar de vroegere, bloeiende vlasnijverheid in de Leiestreek) omvat de lokale politiediensten van Kortrijk, Kuurne en Lendelede. Tot voor kort bevonden de directies, diensten en driehonderd medewerkers van de politiezone zich verspreid over drie commissariaten in Kortrijk en twee lokale politieposten in Kuurne en Lendelede. In 2014 besliste de politiezone de drie commissariaten samen te brengen. Nu opereert de politiezone vanuit het nieuwe commissariaat ‘Drie Hofsteden’ aan de Kortrijkse Minister de Taeyelaan. De lokale politieposten in Kuurne en Lendelede blijven behouden.
Bescheiden ecologische voetafdruk
De opdracht voor het bouwproject werd gegund aan de tijdelijke handelsvennootschap ‘Vlas Drie Hofsteden’. Deze bestaat uit vijf partners: Stadsbader (ruwbouw en omgeving), Building Group Jansen (binnenafwerking), Goedefroo + Goedefroo Architecten (architectuur), Bureau D’hondt-Beyens-Goesaert (stabiliteit) en Istema (studie van de technieken en epb).
Het gebouw waarin het nieuwe politiecommissariaat is gehuisvest, heeft een oppervlakte van 10.000 m², gespreid over drie verdiepingen. Toch heeft het gebouw een bescheiden ecologische voetafdruk dankzij de slimme inplanting op de site, het gebruik van duurzame technieken, een rationele waterhuishouding en het gebruik van materialen met een hoge prestatiegraad en beperkte exploitatiekosten. Een en ander resulteert in een laag energiepeil (E41) en een isolatiefactor K24.
Eén flexibele werkomgeving
Het ontwerp van het gebouw is uitbreidbaar. In de toekomst kan er een vierde bouwlaag worden toegevoegd. Naast de bouw omvat het project ook het onderhoud van het gebouw voor twintig jaar. Dat om ervoor te zorgen dat het commissariaat gedurende die tijd functioneel en up-to-date blijft. Het nieuwe commissariaat brengt alle operationele diensten van de politiezone samen in één flexibele werkomgeving. Naast de publiek toegankelijke ruimtes (onthaal, sanitair blok…) zijn er ook (zeer) beperkt toegankelijke ruimtes - zie verder. Wat de kantoorruimtes betreft, werd teamwork als uitgangspunt genomen: de muren tussen de verschillende diensten (wijkagenten, sociale politie, lokale recherche,….) verdwijnen. Nu zijn ze samen in een ruim, mooi en functioneel landschapskantoor gehuisvest.
Efficiëntie aan de basis
Het volledige gebouw werd ontworpen vanuit het oogpunt van de efficiëntie. Zo zijn er onder meer (twaalf) verhoorlokalen, uitgerust met zware, akoestische deuren die de discretie van het onderzoek garanderen. Verder zijn er een voldoende grote ruimte voor regionale dispatching en monitoring van het cameranetwerk, een munitie- en wapendepot, enkele technische lokalen, en het cellencomplex. In dit laatste blok werden de nieuwste normen inzake preventie, discretie en bijstand in acht genomen. Denk bijvoorbeeld aan audiovisueel verhoor, vertrouwelijk overleg met raadsman, Salduz-verhoor, medisch onderzoek….. Plafonds, wanden en vloeren zijn vandalismebestendig. Verder is er een op het terrein strategisch gelegen parking voor dienst- en interventievoertuigen.
Kwaliteitstechnologie
Wat de technieken betreft, waren voor wat het sanitaire luik en de afwatering betreft, onder meer Delabie Benelux en ACO Passavant leveranciers in dit project. Verder waren ook het Gentse Ingenieursbureau Istema (zie ook kader ‘Laureaat KNX award’) en Wieland Electric-ATEM (Willebroek) partners in de totstandkoming van dit project. Dit laatste bedrijf is gespecialiseerd in elektrotechnische oplossingen voor energieverdeling en plugbare installatietechnieken voor gebouwen. Met haar afdeling Installation Office biedt het bedrijf ook oplossingen aan voor de inrichting van werkplekken.
In het nieuwe gebouw werd 152 kilometer elektrische en datakabels geïntegreerd, en zijn er 1.200 datapunten voorzien.
“Er werd bij de uitvoering van het project voor het nieuwe politiecommissariaat overal de voorkeur gegeven aan A-merken. De opdracht omvat - naast de bouw - namelijk ook twintig jaar onderhoud. Om te vermijden dat de onderhoudskosten uit de hand zouden lopen, moet er van bij de start van het project geïnvesteerd worden in degelijk materiaal”, stelt Johan Sap, Senior Ontwerpingenieur Elektriciteit bij Istema. Voor de elektrische installatie en de uitbouw van het datacenter viel de keuze zo goed als volledig op technologie van Schneider Electric. EEG Group - met hoofdzetel in Gullegem - stond in voor de elektrische installatiewerkzaamheden. Veolia is de onderaannemer voor het onderhoud.
1.200 datapunten
Verspreid over het gebouw bevinden zich twee datacenters, waarvoor Schneider Electric de racks (APC) en de koeling (Uniflair AM) leverde. In de racks bevinden zich onder meer de diverse servers, het omroepsysteem en de aansturing van de technische en administratieve netwerken. De koelinstallatie blaast koude lucht onder de racks door, die via de geperforeerde vloer langs de racks stroomt. In het tweede, kleinere datalokaal bevinden zich twee racks met een back-upsysteem voor het interne netwerk, opnieuw gekoeld met een oplossing van Schneider Electric.
Enkele voor zich sprekende cijfers: in dit nieuwe politiegebouw ‘Commissariaat Drie Hofsteden’ is er 152 kilometer elektrische en datakabels geïntegreerd, en zijn er 1.200 datapunten voorzien. Verder zijn er 42 laadpunten voor elektrische voertuigen.
“Dit project vormde voor Schneider Electric een mooie uitdaging. We werden al vroeg in het bouwproces betrokken waardoor we, met de hulp van onze efficiënte installateurs, snel en op maat gemaakte oplossingen konden voorstellen, volledig afgestemd op behoeften van de eindklant", besluit Floris Doomst, Account Technisch Manager bij Schneider Electric.
Laureaat KNX award
Het politiecommissariaat zone VLAS, een referentieproject van het Gentse studiebureau technieken Istema, heeft de Belgische KNX award gewonnen - Stagobel was leverancier van de KNX-componenten, SUMI was KNX-integrator. Er is nu ook de nominatie voor de Europese award met het team Enleash in de categorie ‘Energie-efficiënte gebouwen’. De uitreiking van de award zal plaats vinden tijdens de internationale vakbeurs Light+Building 2020 die loopt van 27/9 t.e.m. 2/10 in de Messe Frankfurt. – PDC