Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de bouw van een gascentrale van 900 MW in Dilsen-Stokkem. De gascentrale zou jaarlijks ongeveer 100.000 kg ammoniak en ongeveer 340.000 kg NOx uitstoten op slechts 189 m van Europees beschermde topnatuur.

AdobeStock_317213425
“Je moet geen raketgeleerde zijn om te beseffen dat er betere ideeën zijn dan een grote vervuilende gascentrale op wandelafstand van Europese topnatuur. Als minister van Leefmilieu is het mijn taak om elke aanvraag te beoordelen op hun effect op ons leefmilieu, maar ook aan meerdere basisregels van onze ruimtelijke ordening voldoet het project niet”, aldus Demir.
 
De aanvraag van initiatiefnemer Dils-Energie nv, verbonden aan Duitse energiebedrijf RWE, beroert al een tijdje de gemoederen. Vanuit de omwonenden kwam heel wat protest en ook het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem gaf een negatief advies. In eerste aanleg weigerde de Limburgse deputatie de vergunning, waarna RWE in beroep ging. Ondanks aanpassingen aan het dossier weigert Demir de omgevingsvergunning om verschillend redenen.
 
De minister oordeelt dat het project niet in overeenstemming is met de verkavelingsvoorschriften en groter is dan toegelaten. De aanvrager voorziet daarnaast te weinig groenbuffering op zijn eigen percelen. Ook het effect van het nemen van koelwater uit het kanaal op een aantal waterrijke natuurgebieden in de nabijheid wordt bekritiseerd met het oog op de droogteproblematiek. Ook de mogelijke veiligheidsrisico’s nabij de gascentrale werden amper onderzocht.
 
De gascentrale zou jaarlijks ongeveer 100.000 kg ammoniak en ongeveer 340.000 kg NOx uitstoten, en dat op slechts 189 m van Speciale Beschermingszone aan natuurgebied Bergerven en het Nationaal Park Hoge Kempen. Die hoeveelheid ammoniak komt overeen met ongeveer 20 grote landbouwstallen. Het spreekt voor zich dat dit voor bijkomende stikstofneerslag in de natuur zou zorgen. Om anderzijds de CO2-uitstoot van de gascentrale te compenseren zou in het meest optimistische scenario 60.000 ha bos moeten worden geplant. Dat is een oppervlakte vele malen groter dan het Nationaal Park.
 
“In dit dossier is er veel meer aan de hand. Ook aan meerdere basisregels van onze ruimtelijke ordening voldoet het project niet. De enige juiste keuze in dit dossier was dan ook om de omgevingsvergunning te weigeren”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
 
Andere locaties
 
De beslissing over de gascentrale in Dilsen-Stokkem is geen voorafname op de beslissingen over de aanvragen voor gascentrales in Tessenderlo, Wondelgem en Vilvoorde. “Zoals altijd gezegd zal elk dossier op zijn eigen inhoud beoordeeld worden. Op dat vlak is het iedereen gelijk voor de wet in Vlaanderen”, benadrukt de minister.
 
Met de stijgende gas- en CO2-prijzen in Europa en de schaarste in energieproductie herhaalt minister Demir dat ze van de federale regering voldoende en snelle initiatieven verwacht om de betaalbaarheid van de energiefactuur en de bevoorradingszekerheid te garanderen.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten