Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Gent bouwt nieuwe school en internaat op Henri Storyplein

De plannen voor het nieuwe schoolgebouw en internaat op het Henri Storyplein in Nieuw Gent zijn klaar. Het gaat om duurzame passiefbouw met een ontwerp dat kinderen centraal zet. Als alles goed gaat, beginnen de werken in 2023 en worden de gebouwen in gebruik genomen in 2025.

Gent bouwt nieuwe school en internaat op Henri Storyplein
Stad Gent
De investering bedraagt in totaal ongeveer 10,7 miljoen euro. Daarbij wordt 71,5 procent van de kosten van het internaatsgebouw en 81,5 procent van het schoolgebouw gesubsidieerd door Agion, het Vlaams agentschap voor infrastructuur in het onderwijs.
 
De nieuwe schoolinfrastructuur wordt neergezet op het Henri Storyplein op de plek van de gesloopte gebouwen aan de zijkant van het wijkpark. Alle grote bomen blijven bewaard. Het schoolgebouw zal plaats bieden aan Freinetschool De Sassepoort - Spoor 9, een stedelijke school voor bijzonder lager onderwijs die momenteel nog gehuisvest is in verouderde gebouwen in de Bevelandstraat. Er zal plaats zijn voor 88 leerlingen.
 
Het stedelijke internaat voor kleur- en lager onderwijs heeft vandaag al een vestiging op het Henri Storyplein, maar de afdeling van de Brugse Poort verhuist van de oude gebouwen in de Olijfstraat naar het nieuwe gebouw op het Storyplein. Daar zal er plaats zijn voor 56 kinderen.
 
Bij de opmaak van het ontwerp is er extra aandacht gegaan naar de specifieke noden van kinderen en van de buurt. Zo is er geopteerd voor een prikkelarme afwerking en wordt een stuk van het gebouw ook publiek. In het schoolgebouw komen er verschillende jeugdlokalen. De school, jeugdverenigingen en de buurt zullen ook enkele ruimtes kunnen delen.
 
Het gaat om duurzame passiefbouw. Zo zal er geen gasaansluiting zijn, maar wordt alle energie opgewekt met warmtepompen en zonnepanelen. De stad Gent kiest ook voor duurzame materialen, zoals aluminium buitenschrijnwerk, gevelstenen, vloertegels en linoleum. Tot slot gaat er extra aandacht naar gezonde lucht. Er komt een innovatief ventilatiesysteem dat zich aanpast aan het aantal personen in de ruimte.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten