Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Gent bouwt opvallend vijfhoekig buurthuis

In Gent bouwt aannemer Maes & Coucke bvba vanaf april een nieuw buurthuis aan de Watersportbaan. De nieuwbouw wordt centraal opgetrokken tussen de sociale woontorens aan de Nekkersberglaan. Architectenbureau Studio Lauka stond in voor het ontwerp dat werd gerealiseerd in samenspraak met de bewoners en organisaties uit de buurt. De opvallende vijfhoekige vorm van het gebouw is herkenbaar en onderscheidt zich duidelijk van de appartementen en villa’s in de omgeving. Het buurthuis zal beschikken over een polyvalente publieke zaal met een bar, een keuken en een vergaderruimte. Luifels rondom zorgen voor beschutting voor ontmoetingen en activiteiten in openlucht. De werken moeten afgerond zijn rond de jaarwisseling. De eerste activiteiten kunnen normaal gezien plaatsvinden vanaf midden 2024.

Een visualisatie van hoe het buurthuis er kan gaan uitzien.

Gent bouwt opvallend vijfhoekig buurthuis
Studio Lauka

Het gaat om een duurzaam gebouw. De verwarming en verkoeling gebeuren via een warmtepomp, er wordt gewerkt met duurzame bouwmaterialen, er komen zonnepanelen op het dak en het regenwater wordt opgevangen. “De buurtbewoners konden hun nieuwe 'eigen plek' mee ontwerpen en krijgen ook inspraak over de invulling. Dit gebouw is toekomstproof en onafhankelijk van fossiele brandstof”, aldus de Gentse schepenen Astrid De Bruycker en Hafsa El-Bazioui.

Het nieuwe buurthuis zal in totaal 1.057.793,43 euro kosten, 21% btw inbegrepen. De bouw wordt mee mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de Vlaamse overheid van 496.020 euro en van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van 165.135,53 euro. De stad Gent staat in voor 396.638,43 euro van de kosten.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten