Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Gent registreert waardevol bouwkundig erfgoed

De stad Gent brengt de komende maanden in een aantal wijken het waardevolle bouwkundig erfgoed in kaart. De Dienst Monumentenzorg en Stadsarcheologie onderzoekt op basis van wetenschappelijke criteria de erfgoedwaarde van de Gentse gebouwen. Met de resultaten van dat onderzoek kan de Inventaris Bouwkundig Erfgoed worden aangevuld, zodat het stadsbestuur hiermee een gefundeerd en gericht erfgoedbeleid kan uitbouwen.

Gent registreert waardevol bouwkundig erfgoed
Voor de eigenaar heeft de opname van een gebouw in de inventaris een aantal voordelen. Bij een gevelrestauratie kan de stad hiervoor een subsidie geven. Een eigenaar kan voor werken aan het pand in aanmerking komen voor een erfgoedlening bij het Participatiefonds Vlaanderen. Bovendien is een afwijking van de normen rond energieprestatie en binnenklimaat mogelijk. Zo kan de erfgoedwaarde van het pand behouden blijven en kan het toch aangepast worden aan de hedendaagse woonkwaliteitsnormen.

Fases

Het onderzoek verloopt in fases. Dit jaar zijn delen van Sint-Amandsberg en van de Dierentuinwijk aan de beurt. Het gaat om de volgende straten: de Aannemersstraat, de Bouwmeestersstraat, de Klinkkouterstraat, de Scheldestraat, de Wolterslaan, de Paul Fredericqstraat, de Jakob Heremansstraat, de Muinkkaai, de Hofstraat, de François Bernardstraat en de Tijgerstraat.
 
In het bijzonder vraagt de Gentse architectuur uit de periode 1900 - 1945 om bijkomend onderzoek omdat die tot nu onderbelicht bleef. Mensen die vermoeden dat hun eigendom op de inventaris hoort, kunnen contact opnemen met het Agentschap Onroerend Erfgoed via www.onroerenderfgoed.be.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten