Gent zoekt inzendingen voor eerste Architectuur Prijs
Het Architectuur Platform Gent lanceert de eerste Architectuur Prijs Gent, een bekroning voor recent gerealiseerde projecten op Gents grondgebied die getuigen van ontwerpkracht en die een duurzame verrijking voor de stad zijn. Vanaf nu wordt om de drie jaar de balans opgemaakt. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor de kwaliteit van de leefomgeving en het belang van zorgvuldig ontwerp.
Je kan een project indienen dat is opgeleverd na 1 januari 2018 en vóór 30 juni 2021. De inzendtermijn loopt van 3 mei tot en met 20 juni 2021. Het inzendformulier vind je op www.architectuur.gent. Uit de inzendingen kiezen een vak- en publieksjury de winnaars. De prijzen worden feestelijk uitgereikt aan de winnende teams van ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers op 14 oktober op een unieke locatie in Gent.
De Architectuur Prijs Gent is een initiatief de stad Gent, de Stadsbouwmeester Gent en Archipel vzw, in samenwerking met de andere partners van het Architectuur Platform Gent: Design Museum Gent, het STAM, de vakgroep architectuur en stedenbouw van de Universiteit Gent, de Faculteit Architectuur KU Leuven, Campus Sint Lucas Gent, KASK & Conservatorium School of Arts Hogent &
Howest. Sogent is als partner van het Architectuur Platform Gent niet betrokken bij de organisatie van de Architectuurprijs, om als opdrachtgever te kunnen deelnemen.
Howest. Sogent is als partner van het Architectuur Platform Gent niet betrokken bij de organisatie van de Architectuurprijs, om als opdrachtgever te kunnen deelnemen.
Je kan elk gerealiseerd bouwwerk voorstellen. Klein of groot, woningbouw of kantoor, school of bedrijfspand: alles mag. Ook bruggen, pleinen of parken of landschappelijke projecten komen in aanmerking. Het hoeft geen nieuwbouw te zijn, ook renovaties, herbestemmingen, tijdelijke invullingen of ruimtelijke installaties zijn welkom. Het moet wel gaan om projecten die gerealiseerd zijn in Gent of de deelgemeenten.
Iedereen kan een project voorstellen. Gentenaars kunnen gewoon mailen welk project ze genomineerd willen zien. Aan bouwprofessionals die in aanmerking willen komen voor de vak- en publieksjuryprijs wordt gevraagd projectdocumentatie aan te leveren via een digitaal formulier. De inzending impliceert ook dat je toestemming hebt van alle belanghebbenden van het project, bijvoorbeeld betrokken ontwerpers, opdrachtgevers, eigenaars, fotografen, enz.
Er is geen prijzengeld verbonden aan de wedstrijd, maar de laureaten ontvangen een bijzonder aandenken en genieten eeuwige roem als winnaar van de eerste Architectuur Prijs Gent. De genomineerde projecten verschijnen ook op het Architectuur Plan Gent. Deze kaart moet het referentieplatform voor Gentse hedendaagse architectuur worden. Gentenaars, ontwerpers en opdrachtgevers bouwen zo samen aan het geheugen van de stad.
De programmaraad van het Architectuur Platform Gent selecteert uit alle inzendingen maximum 20 projecten die de kwaliteit van de Gentse oogst in volle breedte laat zien. Een vijfkoppige vakjury gaat nadien op terreinbezoek en wijst genomineerden en een winnaar aan.
Wie de externe vakjuryleden zijn, wordt nog niet bekendgemaakt. De organisatoren laten weten dat ze onafhankelijk zullen werken en samen goed in staat zullen zijn om op basis van kennis op het vlak van architectuur, ontwerp en opdrachtgeverschap een oordeel te vellen. In ieder geval is er ook een publieksjury van 25 bewoners uit de 25 wijken die eveneens bij alle kanshebbers op bezoek gaat.