Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Gent zoekt ontwerper voor innovatief stadsdepot

De stad Gent gaat op zoek naar een ontwerpteam voor een innovatief nieuw stadsdepot aan Lourdeshoek. Het gaat over het grootste bouwproject van de stad in de komende jaren. De bouwkosten worden geraamd op maximum 41 miljoen €. Kandidaten kunnen zich melden tot uiterlijk 8 juni om 10 uur.

Gent zoekt ontwerper voor innovatief stadsdepot (2)
lev dolgachov
De stad Gent wil haar opslagruimtes en stadsateliers op strategische plekken concentreren. Daarvoor is een masterplan logistiek opgemaakt. Het is de bedoeling om het aantal verplaatsingen en de goederenstroom door de stad te verminderen en de indeling en het gebruik van stadsdepots efficiënter en duurzamer te maken.
 
Een eerste nieuw depot verrijst in het noorden van de stad. Op het eiland Muide-Meulestede, aan Lourdeshoek, komt een grote cluster van gestapelde magazijnen, stelplaatsen, kantoorruimtes en werkplaatsen.
 
De ambities reiken ver, want de site bevindt zich op een strategische plek tussen de stad en de haven, waardoor ze als het ware een scharnierpunt wordt. Het gebied rondom transformeert snel en ook de logistieke sector wijzigt voortdurend. Het nieuwe depot moet een gepast stedenbouwkundig antwoord bieden en anticiperen op de toekomst.
 
Flexibiliteit en aanpasbaarheid van de bouwstructuur worden ook belangrijk, met het oog op wisselende gebruikers en programma's. Zowel stadsdiensten als externen moeten er gebruik van kunnen maken. Uitbreidingsmogelijkheden kunnen alleen in de hoogte, dus het architecturale concept moet daarop zijn afgestemd.
 
Gent start nu een procedure op om een ontwerpteam aan te stellen. Daarin zijn volgende expertises noodzakelijk: architectuur, logistiek, stabiliteit, akoestiek, technieken, mer-deskundigheid, landschapsarchitectuur en epb-verslaggeving. Ervaring moet worden aangetoond met drie relevante referenties met betrekking tot de opdracht, voorlopig opgeleverd in de voorbije tien jaar, samen met referenties rond specifieke expertises.
 
De selectieprocedure verloopt in twee fases. Slechts drie tot vijf kandidaten kunnen deelnemen aan de tweede fase. De Gentse stadsbouwmeester maakt deel uit van de beoordelingscommissie voor de selectie en gunning.

Indicatieve timing

• Start studieopdracht: juli 2022
• Goedkeuring ontwerp: januari 2023
• Overleg projectpartners: januari-juli 2023
• Goedkeuring bestek van werken: oktober 2023
• Start werken: mei 2024
• Oplevering: mei 2026
• Ingebruikname gebouw: einde 2026
• Totale bouwkost: 41 miljoen € (max. en zonder btw)
• Oppervlakte perceel - 15.785 m², wegenis inbegrepen.
• Ereloonpercentage: voor architectuur, stabiliteit, logistiek, akoestiek, technieken, omgevingsaanleg, project-mer en epb-verslaggeving van 9%, berekend op de goedgekeurde raming van het aanbestedingsdossier (zonder btw), met verrekening van een vermenigvuldigingsfactor die door de dienstverlener wordt opgegeven in de offerte.
• Vergoeding: een vergoeding van 30.000 € (zonder btw) zal worden toegekend aan elk team dat is uitgenodigd om in te schrijven en een regelmatige offerte heeft ingediend, met uitzondering van de uiteindelijke gekozen opdrachtnemer.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten