Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Gent zoekt ontwerper voor renovatie en nieuwbouw historische schoolsite

De stad Gent zoekt een ontwerpteam voor de renovatie en de realisatie van een nieuwbouwvolume voor het Instituut Bert Carlier in de Eendrachtstraat. Dat is een historische schoolsite met waardevolle baksteenarchitectuur van de voormalig stadsarchitect Charles Van Rysselberghe, tevens de ontwerper van onder andere het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Gent zoekt ontwerper voor renovatie en nieuwbouw historische scholensite
De totale bouwkostprijs wordt geraamd op 2.060.000 €, zonder btw, herzieningen en erelonen. De buitenaanleg is wel inbegrepen. Kandidaat-ontwerpers dienen zich aan te melden vóór 21 december 2021 om 10 uur. De start van de bouwwerken is gepland in 2023, de oplevering moet volgen in 2025.
 
Gent wil op de schoolsite meer kinderen verwelkomen in het buitengewoon secundair onderwijs. Daarom wordt er naast de renovatie, ookk de inpassing van een nieuwbouwvolume voorzien. Die moet de capaciteit met een derde verhogen. Het gaat over een volledige studieopdracht voor architectuur, stabiliteit, akoestiek, technieken, epb-verslaggeving, milieuaspecten en omgevingsaanleg.
De stad Gent start een mededingingsprocedure met onderhandeling op om een ontwerpteam aan te stellen. Die procedure verloopt in twee fases. Slechts drie tot vijf kandidaten kunnen deelnemen aan de tweede fase. De stadsbouwmeester maakt deel uit van de beoordelingscommissie voor de selectie en gunning.
 
Referenties
 
Bij de selectiecriteria voor de eerste fase horen de samenstelling, het projectmanagement en de procesbereidheid van het ontwerpteam. Er worden tevens drie relevante referenties gevraagd, voorlopig opgeleverd in de laatste 8 jaar voorafgaand aan de publicatie van deze opdracht, en met een bouwkost van minstens1 miljoen €, zonder btw. De referentiefiches dienen vergezeld te zijn van een attest van goede uitvoering.
 
De referenties staan op naam van de inschrijvende architect of het studiebureau die de referentie indient. Daarnaast voegt de inschrijver een specifieke referentie toe van een overheidsopdracht, van een totaalrenovatie, van een uitgevoerd project waarbij de akoestiek van cruciaal belang is, en een referentie van een passiefbouw.
 
Het ereloonpercentage voor architectuur, stabiliteit, akoestiek, technieken, milieu, omgevingsaanleg en epb-verslaggeving van 10% wordt degressief, berekend op het totale investeringsbedrag van de werken zonder btw, met verrekening van een vermenigvuldigingsfactor die door de dienstverlener wordt opgegeven. Een vergoeding van 4.000 € (zonder btw) zal worden toegekend aan elk team dat is uitgenodigd om een offerte in te dienen. De inschrijver aan wie de aanbestedende overheid uiteindelijk de opdracht zal gunnen, kan geen aanspraak maken op deze vergoeding.
 
Indicatieve timing
 
• Kandidaatstelling ontwerpteams: vóór 21 december 2021 om 10 uur.
• Februari / april 2022: fase 2 mededingingsprocedure: bestek met projectdefinitie naar de geselecteerde kandidaten;
• Juni 2022: indienen van de offertes;
• Augustus 2022: gunning van de studieopdracht;
• Oktober 2022: start studieopdracht;
• Augustus 2023: start werken;
• Augustus 2025: oplevering.

Foto: Stadsbouwmeester Gent / Stad Gent.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten