Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Gentse kerk wordt supermarkt

Het Gentse schepencollege heeft zopas beslist om voor de herbestemming van de Sint-Annakerk voort te onderhandelen met het Consortium Markthal om mogelijks met deze groep finaal een verkoopovereenkomst te sluiten. Het consortium wil de kerk herbestemmen tot supermarkt.

Gentse kerk

In het parochiekerkenplan, goedgekeurd door de gemeenteraad tijdens de zitting van 19 december 2016, werd de Sint-Annakerk aangeduid als te herbestemmen kerk. Na een oproep tot kandidaten via een marktbevraging (in samenwerking met Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV)) om een erfpacht- of verkoopovereenkomst voor de Sint-Annakerk te sluiten, werden vijf projecten ingediend.

Voor de marktbevraging werd een investeringsmemorandum gemaakt waarbij het procedureverloop bestaat uit een biedfase, een fase om de voorkeursbieder aan te duiden en een fase voor closing en contractsluiting.

De kandidaten werden uitgenodigd om aan de hand van een schetsontwerp, een visienota, plannen en een plan van aanpak hun visie te formuleren en ook een prijsvoorstel in te dienen in functie van het sluiten van een verkoopovereenkomst of een erfpachtovereenkomst van 99 jaar. PMV onderzocht de  regelmatigheid en maakte een lijst van de ingediende voorstellen met de voorziene bestemming. Deze lijst werd overgemaakt aan de bisschop van Gent. Die antwoordde op 10 oktober dat alle projecten aanvaardbaar zijn.

Op 26 oktober 2018 zijn de juryleden samengekomen om op basis van de voorstellen en de vooraf gemaakte technische adviezen een voorkeursbieder aan te duiden. Het Consortium Markthal (samenwerkingsverband tussen Delimmo nv (de vastgoedpoot van supermarktketen Delhaize), One Plus Projects, Rik De Vooght Architecten en Architectenbureau Bressers) kwam als enige en beste uit de beoordeling naar voren en werd door de jury voorgedragen aan het college als voorkeursbieder. Aansluitend op dit besluit zullen er, om de kwaliteit en de prijs van de bieding te optimaliseren, met de voorkeursbieder verdere onderhandelingen worden georganiseerd om finaal een verkoopovereenkomst te sluiten voor de Sint-Annakerk.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten