Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Gentse opera wordt gerestaureerd

Het Londense bureau DRDH Architects mag met enkele partners de plannen tekenen voor de restauratie van het operagebouw in Gent. DRDH haalde deze opdracht binnen na een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Het bureau mag de plannen nu verder uitwerken. Op de timing van de verbouwingen is het nog even wachten. In totaal zal het project 60 tot 75 miljoen € kosten. De stad Gent heeft daarvoor al 25 miljoen € klaar, te spreiden over twee legislaturen.

Gentse opera wordt gerestaureerd

De opdracht werd gegund aan de tijdelijke vereniging BAS / Dirk Jaspaert, DRDH Architects Ltd. De Britse architecten zijn in Gent niet aan hun proefstuk toe. Momenteel renoveren ze ook de grote concertzaal van de Bijloke. De vier teams die naast deze opdracht grijpen, zijn ook niet min: Bennetts Associates; Happel Cornelisse Verhoeven, Julian Harrap Architects LLP; Atelier Kempe Thill architects and planners, Origin Architecture & Engineering; en het Office for Metropolitan Architecture (OMA).

Dat de Opera in Gent aan een grondige renovatie toe is, is geen geheim. Maar de opdracht is veel groter dan dat. Het volledige operahuis - en het daarbij aanpalende justitiegebouw - moet worden herdacht. In de toekomst zal de Gentse opera eerder een presentatie- dan een productieplek worden. Het huis kan zo meerdere gezelschappen een speelplek bieden, en meer producties en events hosten.



DRDH Architects komt met een masterplan dat niet enkel zorgt voor meer ruimte en licht, maar ook voor een grotere verbinding met de rest van de omgeving. In plaats van het gesloten gebouw van nu, wordt het straks een plek waar je als voorbijganger makkelijk kunt doorlopen. Het hart van de site wordt een aangename binnenplaats. Die open plaats zal vrij toegankelijk zijn via verschillende toegangen. Eén ervan is bijvoorbeeld een wandelpad langs het water aan de achterzijde van het gebouw.

Dat binnenhof zal onder meer leiden naar een gloednieuw torengebouw met een atrium. Via dit atrium - waar het natuurlijke licht genereus kan binnenstromen - zal de bezoeker naar de verschillende verdiepingen, zalen, salons, bars en vestiaires kunnen gaan. Een theatrale trap zorgt ervoor dat mensen kunnen zien en gezien worden. Uiteraard wordt het nieuwe gebouw volledig toegankelijk voor mensen met een beperking. Dat is nu niet het geval.

Er komt ook een tweede kleinere theaterzaal - die gebruikt kan worden voor kleinschalige producties - een repetitieruimte en aan de waterkant een nieuwe ruimte voor allerlei evenementen.

Zuilengalerij

De overdekte zuilengalerij die momenteel enkel toegang biedt tot het bespreekbureau en de artiesteningang wordt de algemene publieksingang. Dit wordt het startpunt van elk bezoek aan het gebouw.

In de grote operazaal zal het comfort van de bezoeker aanzienlijk verhoogd worden, net zoals de akoestiek. De bouwheer kijkt ook naar een systeem om de volledige parterre tijdelijk op het niveau van het podium te brengen. Zo kan er één grote vloer ontstaan voor feesten of diners.



Ook de rijkelijke salons van de Redoutezaal en de neo-barokke Lullyzaal zullen in de mate van het mogelijke gerestaureerd worden en technisch aangepast aan de eisen van vandaag. Hiervoor is eerst een grondig onderzoek nodig van de verschillende zalen, o.m. om te achterhalen welke decoraties er onder de huidige bruine verf schuilen.

Justitiegebouw

De herbestemming van het operagebouw is een ambitieus maar complex dossier. De aankoop van het aanpalende voormalige justitiegebouw, dat vooralsnog eigendom is van de Regie der Gebouwen, is een bepalende factor. Ook moet de nieuwe Vlaamse regering nog het budget voorzien. Deze factoren bepalen de timing van het project. Als alles goed gaat kunnen de algemene bouwwerken beginnen in seizoen 2023-2024. Het gebouw zou dan tweeënhalf seizoenen gesloten zijn om in 2027-2028 volledig te openen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten