Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Gevangenis wijkt voor 1.350 woningen

Nieuwe toekomst voor Bijlmerbajes in Amsterdam De Nederlandse gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM - onderdeel van Koninklijke BAM Groep - koopt het terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam van het Rijksvastgoedbedrijf. Samen met AT Capital, Cairn en de ontwerpers OMA en LOLA Landscape ontwikkelt AM er de nieuwe, autoluwe stadswijk Bajes Kwartier.

amsterdam hoofdfoto

Er komen ongeveer 1.350 woningen, zowel koop als huur, variërend van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen. 30% van de woningen is bestemd voor de sociale verhuur, een substantieel deel valt in het segment middeldure huur. Vijf gevangenistorens worden gesloopt, één wordt getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw.

Designcluster

Het bestaande hoofdgebouw van de gevangenis wordt omgetoverd tot een designcluster, een plek voor kunstenaars van internationale allure. Voorts komen er horecazaken en een gezondheidscentrum. De nieuwe woonwijk krijgt een stevig stedelijk karakter, maar in de plannen wordt ook veel ruimte vrijgemaakt voor groen, met onder meer tuinen, hoven en waterpartijen. Parkeren moet ondergronds, de wijk is voorts autoluw. De gemeente ontwikkelt er ook een school voor voortgezet onderwijs.

Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal. De woningen zijn extreem goed geïsoleerd. Het grootste deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Daarnaast komt windenergie uit dakelementen met ingebouwde windturbines. Het organische afval uit de wijk wordt omgezet in elektriciteit. Warmte in de winter en koeling in de zomer komt via warmtepompen in de gebouwen. Er komen geen aansluitingen op aardgas. Voor wasmachines en afwasapparaten krijgt elk huis een aansluiting met warm water, op temperatuur gebracht met duurzame warmte.

Celdeuren

Bij het bouwen van de wijk wordt 98% van het materiaal uit de gevangenis opnieuw gebruikt. De gevel van de bestaande verbindingsstraat vormt de plint van de woongebouwen en de gevels van de gevangenistorens worden gebruikt in nieuwe studentenwoningen. Beton en cement worden met nieuwe technieken gebroken en opnieuw gebruikt. Van oude celdeuren wordt een brug gemaakt. Zelfs de tralies komen terug, maar nu als balkonhekjes.

De gemeente Amsterdam heeft in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf de uitgangspunten voor de nieuwe wijk opgesteld. Vijf consortia hebben voor de zomer een plan ingediend en een bod uitgebracht. In de beoordeling telde de kwaliteit van de plannen even zwaar mee als de hoogte van de biedingen. AM kwam als winnaar uit de bus. Het consortium betaalt ruim 84 miljoen € voor de site.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten