Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Gezinsvriendelijk woonproject in Antwerpse Cadixwijk

Het bouwblok langs het Kattendijkdok, het Schengenplein en de Talinnstraat in de Antwerpse Cadixwijk krijgt een nieuwe invulling en wordt bestemd voor bijna 70 gezins- en kindvriendelijke woningen. 60% van de woningen worden ruime appartementen met drie of meer slaapkamers en bevinden zich rond een centrale binnentuin. Als alles vlot verloopt, wordt dit jaar de aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. Vervolgens kunnen in 2022 de werken starten. De eerste gezinnen kunnen dan in 2024 terecht in hun nieuwe woning.

Gezinsvriendelijk woonproject in Antwerpse Cadixwijk_Dethier_Bulk_architecten_General_Architecture (1)
In april vorig jaar lanceerde AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoedbeheer en stadsprojecten van de stad Antwerpen, de verkoop het bouwblok in de Cadixwijk voor de realisatie van een gestapelde mix aan gezinsvriendelijke woningen. Het bouwblok maakt deel uit van het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Eilandje’ en is gesitueerd langs de Kattendijkdok-Oostkaai, het Schengenplein, de Talinnstraat, het Kattendijkdok en de nieuw aan te leggen New Yorkkaai.
 
Het bouwblok werd toegewezen aan Dethier Ontwikkeling uit het Limburgse Alken die een ontwerpteam samenstelden met  BULK Architecten, General Architecture, iRS Studiebureau, Buro Lubbers Landschapsarchitecten, Encon, Nelson Communicatie en Bureau De Fonseca. Zij voorzien een mix aan woningen. De kindvriendelijke woningen bestaan uit grotere wooneenheden met drie en vier slaapkamers.
 
“Samen met het Antwerpse BULK Architecten en het Zweedse General Architecture kiezen we voor een herkenbaar hoekgebouw met bijna 70 wooneenheden dat een baken moet zijn aan het nieuwe Schengenplein. AG Vespa vroeg minstens 30% gezinsappartementen. Wij gaan echter nog veel verder: minstens 60% worden appartementen met drie slaapkamers of meer. De familievriendelijke appartementen bevinden zich hoofdzakelijk in de sokkel en hebben daardoor een heel direct contact met de straat en de binnentuin”, verklaart Philip Carens, hoofd Projectontwikkeling bij Dethier Ontwikkeling.
 
De ontwerpers focusten niet enkel op het aantal vierkante meters leefoppervlakte en het aantal slaapkamers op maat van gezinnen met kinderen maar ook op de buitenruimtes, de lichtinval, … Zo bestaat het toekomstige complex uit een sokkel rond een 480 m² grote binnentuin, aangevuld met vier hoeken van zeven bouwlagen die telkens een compact bouwblokje vormen. Er is veel ruimte voor fietsen en kinderwagens op het gelijkvloers.
 
Alle woningen krijgen grote terrassen, veel licht en contact met de stad en de binnentuin. Verder omvat het woonproject ook twee daktuinen met een paviljoen waarvan alle bewoners gebruik kunnen maken. Parkeren gebeurt ondergronds met bredere comfortplaatsen en voldoende elektrische oplaadpunten. Het wordt ook een Breeam Excellent-gebouw. De woningen zijn zowel bestemd voor verhuur als voor verkoop.

Binnentuin

Centraal in de binnentuin, op een heuveltje, komt een bosje van meerstammige bomen. Het bladerdak van dit bosje fungeert als een akoestische buffer tegen het geluid van spelende kinderen. Een glijbaan garandeert kinderpret en een grote tafel aan de zonzijde is een ideale plek voor ontmoetingen, net als de daktuin op de derde verdieping. Het groen van de daktuin wordt via begroeide trappen en wanden verbonden met de binnentuin.
 
De hippe oude havenwijk in het noorden van Antwerpen heeft het bijzonder moeilijk om gezinnen met kinderen aan te trekken. Dat blijkt uit cijfers van de stad Antwerpen. Amper één op de acht huishoudens op het Eilandje zijn gezinnen met kinderen, tegenover één op de drie in de rest van Antwerpen.
 
“Antwerpen heeft inderdaad nood aan kwalitatieve eengezinswoningen. We beschermen grotere woningen tegen verdere opdeling opdat er voldoende aanbod zou blijven voor gezinnen in de stad. We zorgen er ook voor dat er ruime woningen bijkomen”, zegt schepen van Wonen Fons Duchateau.
 
“We hebben onze ervaring uit andere wedstrijden en projecten gekoppeld aan bekende en minder bekende projecten uit het buitenland die allemaal inzetten op kwalitatief wonen voor gezinnen en kinderen in de stad. Ons project moet een voorbeeld worden van kindvriendelijk stedelijke woonproject”, zegt Kevin Dethier, afgevaardigd bestuurder van Dethier Ontwikkeling.
 
“Naast een gevarieerd woonaanbod en een gemengde ontwikkeling kiezen we hier met het Schengenplein als buur en de heraangelegde New Yorkkaai, voor een kindvriendelijke omgeving aan het water met voldoende groen en speelgelegenheid. Op het gelijkvloers van deze nieuwe bouwblok is ruimte voorzien voor een commerciële invulling in harmonie met de bewoning. Deze zomer starten we met de aanleg van een ponton in het verlengde van het Schengenplein om het water zo nog bereikbaarder te maken”, aldus schepen van Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder.

Schengenplein en New Yorkkaai

De ontwikkeling van dit bouwblok past in de regie die de stad voert bij de ontwikkeling van de Cadixwijk tot stedelijk woongebied. De hoofdlijnen en ambities zijn onder te verdelen in drie grote thema’s: de realisatie van een gevarieerd programma, de ontwikkeling van een duurzame wijk en de gefaseerde uitwerking van samengestelde bouwblokken binnen een raster van woonstraten geënt op de bestaande wijk.
 
AG Vespa legt ook het openbaar domein in de Cadixwijk aan. De Kattendijkdok-Oostkaai is de belangrijkste wijkontsluitingsas en tramboulevard. Als alles vlot verloopt starten de werken voor fase II van het Schengenplein, de ontmoetingsplaats in de wijk, tegen de zomer. Op dat moment start ook de heraanleg van de eerste fase van de New Yorkkaai.
 
Dethier is vooral bekend als bouwbedrijf, maar het Limburgse familiebedrijf met Kevin en Vicky Dethier aan het roer is sinds enkele jaren ook actief als projectontwikkelaar. Met deze site zet het Limburgse Dethier Ontwikkeling de tanden in een ambitieus project.

“We zijn zeker niet aan ons proefstuk toe. Deze wedstrijd sprak ons erg aan door de boeiende opgave en de intenties van de opdrachtgever. Dit soort woonprojecten bevindt zich in België nog in de pioniersfase. Dat maakt dat we hier met alle ontwikkelaars even ‘groen’ aan de startlijn kwamen”, besluit Kevin Dethier.
Vanaf l.: Bart Coenegrachts (hoofd Projectleiding Ontwikkeling & D&B), Kevin Dethier (afgevaardigd bestuurder Dethier Ontwikkeling) en Philip Carens (Hoofd Projectontwikkeling)

Het team van Dethier Ontwikkeling
Simulatiebeelden: © Dethier / BULK architecten / General Architecture

Foto skyline Eilandje:
© AG Vespa / Bart Gosselin

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten