Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Groen licht voor renovatie van Hof van Egmont

Dit najaar start COGIVA met de totaalrenovatie van de historische vleugel van Hof van Egmont in Mechelen. Het neoclassicistisch gebouw wordt omgevormd tot een complex met een commerciële ruimte op het gelijkvloers, acht appartementen en twee penthouses. Het vernieuwde gebouw krijgt de naam ‘Mercier’, een verwijzing naar het gelijknamige plein.

Ontwerp zonder titel (3)

‘Mercier’  is gelegen op het Kardinaal Mercierplein, op de kruising van de Vesten en de centrumas, tussen het marktplein en het station van Mechelen. Die centrale ligging was in de 19de eeuw al één van de troeven voor de Mechelse elite om haar intrek te nemen in de burgerwoningen, gebouwd door de voorloper van het OCMW in 1842. Vanaf de jaren 70 deed het gebouw dienst als verzorgingstehuis. Vorig jaar verkocht het OCMW de panden aan COGIVA, één van de zes kandidaat-kopers. De bouwpromotor en a2o architecten sloegen de handen in elkaar om het erfgoedkundig gebouw op te waarderen en een nieuwe invulling te geven.

De authentieke elementen en gevels worden gerestaureerd en de nieuwe toevoegingen –zoals de orangerie en groene terassen – zijn ontworpen met groot respect voor het verleden. 

Een laatste blik op de site tijdens Open Monumentendag

Wie vóór de start van de verbouwingen graag nog een laatste kijkje neemt in de voormalige burgerhuizen, is welkom tijdens Open Monumentendag op 10 september. De verkoop van de nieuwe appartementen start eind september. COGIVA verwacht dat het project klaar zal zijn midden 2025. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten