Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Groen licht voor start van The Precedent in Brussel

De vergunningen voor de geplande verbouwing van Le Président langs de Louizalaan in hartje Brussel zijn binnen. Daardoor kunnen Union Investment en Yugening Architecture die de krachten hebben gebundeld starten met dit prestigieuze project. Het gebouw wordt hertekend en volledig omgevormd tot een nieuwe, moderne hotspot: The Precedent. Het gebouw verbindt welzijn, ecologie en economische rentabiliteit met elkaar.

Groen licht voor start van The Precedent in Brussel (1)
Door overvloedig biofiele elementen te integreren focust The Precedent op gezondheid. Actieve groenmuren verminderen stress en werken ook luchtzuiverend, wat een grote meerwaarde is in de sterk verstedelijkte omgeving van de Louizalaan. De aanwezigheid van een groen dak en bijenvriendelijke beplanting moeten het stressniveau van de gebruikers eveneens naar beneden brengen.
 
Verder zal het aangepaste kantoorgebouw massa’s natuurlijk daglicht toelaten. Constructies in kruislaaghout zullen de afstand tussen de kantoren en de stevige bomen aan de ingang overbruggen, wat hen bijna letterlijk naar binnen uitnodigt.
 
Het ruimtegebruik in het gebouw nodigt uit tot ontmoeting, kruisbestuiving en interactie. De trappen, overgangen en tussenzones werden zo ontworpen dat ze de gebruikers uitnodigen om ze vaak te gebruiken. Ze doen dienst als de perfecte plek om te vertoeven en elkaar te ontmoeten, wat een niet te onderschatten positief effect heeft op het niveau van creativiteit en samenwerking.
 
Fysieke nabijheid
 
Die fysieke nabijheid is precies datgene wat tijdens de Covid-crisis niet mogelijk was en velen ook echt gemist hebben. In The Precedent zorgen de structuur van ruimtes en trappen voor echte connectie, maar ook focus is mogelijk waar en wanneer dat nodig is.
The Precedent richt zich ook heel sterk op comfort. De aanpasbare kantoorruimtes worden voorzien van uitstekende akoestische eigenschappen. ‘Smart glass’ voor de gevels met direct zonlicht op vermijdt elke weerspiegeling op schermen en houdt de hitte buiten.
De bijna individuele stralingspanelen voor verwarming en koeling bieden een groot thermisch comfort. Op die manier kunnen de mensen in het gebouw altijd en overal samenwerken bij perfect werkbaar licht en in uitstekende thermische omstandigheden.
 
Luchtverversing
 
Aansluitend bij de recente Covid-ervaringen moet luchtverversing in gebouwen de grootst mogelijke aandacht krijgen. The Precedent wordt uitgerust met luchtverversing van het hoogste niveau (IDA 1), wat neerkomt op minder dan 400 ppm CO2.
Die hoge capaciteit van luchtverversing wordt gegarandeerd en dit zonder tochtproblemen dankzij de toepassing van ‘Smart Accoustic Passive Power’ (SAPP) ceilings, die voor stralingswarmte zorgen.
 
In de nieuwe plannen voor The Precedent is er 30% meer bruikbare ruimte beschikbaar dan in het oorspronkelijke gebouw. Door structuren in kruislaaghout toe te voegen aan het bestaande betonnen skelet maakt The Precedent optimaal gebruik van de bestaande draaglijnen van het gebouw.
 
Dit verlaagt de ecologische voetafdruk zo veel mogelijk. De renovatie en optimalisatie van de oude betonnen structuren korten ook de bouwduur met minstens zes maanden in. Naast tijdsbesparing blijft de impact op de omgeving tijdens de renovatie eveneens beperkt.
 
Parking
 
Naast uitnodigende buitenterrassen is ook een aantrekkelijke parking voorzien uitgerust met laadpunten voor elektrische auto’s en fietsen. The Precedent voldoet aan de passiefnormen. De Breeam-certificering voor de hoogste score ‘outstanding’ is lopende. Het gebouw zal ‘Well ready’ zijn bij ingebruikname.
 
Union Investment investeert toekomstgericht in vastgoed wereldwijd. Het bedrijf heeft meer dan 50 jaar ervaring in deze sector. Door zijn uitgebreide expertise wil Union Investment een toegevoegde waarde creëren voor zijn investeerders doorheen alle fasen in de levenscyclus van een eigendom.
 
Dat gaat dus van onderzoek en activabeheer over de aankoop van vastgoed, professionele ontwikkelingsprojecten, het upgraden van bestaande holdings, actief beheer en verhuur van eigendommen tot de verkoop van onroerend goed. Union Investment beheert 368 eigendommen en ongeveer 45 miljard € in activa over de hele wereld.
 
Yugening Architecture is sinds 2020 de nieuwe naam voor het architectenbureau Orens & Van Grimbergen Architecten in Kapellen. De naamswijziging kwam er als een belangrijke stap in de evolutie van het kantoor na meer dan tien jaar van gestage groei.
Yugening bouwt voort op zijn uitgebreide ervaring in het ontwerpen van kantoren, woningen en industriële projecten. Heel kenmerkend is zijn grote betrokkenheid bij hoe architectuur gezondheid en geluk kan en moet opwekken. Yugening creëert op de mens gerichte architectuur.
Foto’s: © Yugening Architecture.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten