Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Groene Mechelse woonbuurt Wattland goedgekeurd

De stad Mechelen heeft definitief het licht op groen gezet voor de nieuwe groene woonwijk Wattland, die een thuis zal bieden aan 197 gezinnen. Projectontwikkelaar Cores Development kan vanaf volgend najaar de bouwwerken op de voormalige site van gas- en elektriciteitsnetbeheerder Fluvius starten.

Ontwerp zonder titel (9)
Cores Development

Mechelen is een van de meest populaire en sterkst groeiende steden van ons land. Sinds 1990 groeide het aantal inwoners met liefst 20 procent. Begin dit jaar telde de stad 88.614 mensen. Om tegemoet te komen aan die woonnood ondergaat het Keerdok een metamorfose van een industriële betonsite naar een nieuwe en groene stadswijk met ongeveer 570 woningen, een stadspark, bos, vernieuwde kades en een centraal ontmoetingsplein.

Uitgebreide mix

Met de bouwvergunning voor Wattland schakelt de herontwikkeling van de Keerdoksite een versnelling hoger. Projectontwikkelaar Cores Development start volgend najaar met de bouw van een kwalitatieve woonwijk met 197 appartementen, verspreid over tien gebouwen, op een boogscheut van het stadscentrum. Een nieuwecentrale weg, de Antonia Wolversstraat, splitst Wattland op in een noord- en zuidzijde.

Aan de zuidzijde van de wijk komen drie gebouwen met ruime en luxueuze villa-appartementen en penthouses met oppervlaktes die variëren van 138 tot 240 m². Aan de noordzijde, langs de toekomstige stadsboulevard (N16), hebben de gebouwen elk een eigen karakter. Naast slaapkamerappartementen is er ook ruimte voor co-housing en een kantoorruimte. Centraal in de ontwikkeling is er ruime voor ééngezinswoningen en een polyvalente ruimte. Zij kijken uit op én hebben directe toegang tot de groene binnentuinen. Ondergronds zal een parking plaats bieden aan 158 auto’s en 661 fietsparkeerplaatsen.

Ontwerp zonder titel (7)
Cores Development

Groen bouwen en wonen

De ontwikkeling is volledig gasvrij dankzij een BEO-veld en lucht-waterwarmtepompen. Zonnepanelen en slimme domotica moeten ervoor zorgen dat het elektriciteitsverbruik beperkt blijft. Tijdens de sloopwerken van de bestaande bebouwing worden materialen waar mogelijk gerecupereerd. Steenachtig bouwpuin wordt gebruikt als onderste funderingslaag van de nieuwe gebouwen en wegaanleg.

Slechts 30 procent van de site wordt bebouwd, Het zuidelijke deel wordt volledig ingericht om het regenwater op een natuurlijke manier samen te brengen en te laten infiltreren. De bestaande bomen blijven waar mogelijk behouden en er komen in zowel de Wetlands als elders op de site ook tientallen nieuwe bomen en natuurlijke speelelementen bij. Centraal komen, naast het publieke plein, ook twee collectieve binnentuinen die bestemd zijn voor de Wattlandbewoners.

In het najaar van 2024 beginnen de bouwwerken. Cores werkt voor dit project samen met drie architectenbureaus. HUB werd aangesteld om het stadsontwerp voor de woonwijk vorm te geven. In de huidige fase tekenen zij samen met de architecten van Bontinck A&E en het Mechelse bureau dmvA de verschillende gebouwen architecturaal verder uit. Landschapsarchitect OKRA staat, in samenwerking met studiebureau Atelier Ruimtelijk Advies, in voor alle groenzones en het openbaar domein. Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste appartementen in het najaar van 2026 opgeleverd.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten