Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Groene waterstoffabriek bereidt zich voor op bouwstart

De bouwfase van één van de eerste groene waterstoffabrieken is in volle voorbereiding. Daarvoor gaan energiebedrijf VoltH2 en het architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco intensief samenwerken. De productie-installatie zal in Delfzijl (Nederland) gebouwd worden. Die zal vanaf de tweede helft van 2027 circa 5.000 ton groene waterstof produceren en wordt vandaag ontworpen.

AdobeStock_712357313
Adobe Stock

VoltH2 boekt snelle vooruitgang met de ontwikkeling van drie groene waterstoffabrieken, waarvan er twee vlakbij de Belgische grens (Vlissingen en Terneuzen) en één in Delfzijl komen, en nog eens drie in Duitsland (Wilhelmshaven, Essen en Gelsenkirchen). Na eerdere goedkeuringen, ontving het energiebedrijf de afgelopen zes maanden een bouw- en milieuvergunning en een aanzienlijke subsidie voor de fabriek in Delfzijl. Die kwamen er mede dankzij Belgische expertise.

Een gespecialiseerd waterstofteam met topexperts van Sweco neemt de komende maanden ook de basic engineering van de waterstofinstallatie voor zijn rekening. Deze samenwerking markeert een mijlpaal in de ontwikkeling van één van de eerste waterstofproductiefabrieken die in de Lage Landen operationeel zullen zijn.

De samenwerking tussen VoltH2 en Sweco gaat terug tot 2021, aldus André Jurres, CEO van VoltH2. “We hebben destijds gekozen voor een lokale partner die dicht bij ons staat en tegelijk internationale uitstraling heeft: Scandinavisch van origine, maar actief in de Benelux en Duitsland, niet toevallig de regio’s waar ook VoltH2 zijn pijlen op richt. Met zijn grondige kennis van de lokale wetgeving is Sweco’s waterstofteam goed geplaatst voor onze vergunningstrajecten. Bovendien kunnen ze met enkele relevante waterstofprojecten op hun track record én topexperten de nodige technische knowhow voorleggen.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten