Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Grondige renovatie van de oude hoofdzetel van bpost

In het centrum van onze hoofdstad, tussen het Muntplein en het De Brouckèreplein, zijn de werken gestart aan een nieuwe landmark voor Brussel. Het iconische modernistische kantoorgebouw dat voordien dienst deed als hoofdzetel van bpost krijgt een mooie nieuwe toekomst met tal van stedelijke en hedendaagse functies. Het project van ontwikkelaars Immobel en Whitewood kreeg de naam OXY mee.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-19T154517.104
bureaux d’architecture Snøhetta, Binst Architects, DDS+ et ADE

De iconische kantoortoren krijgt een minstens even iconische en multifunctionele toekomst. De architecten respecteren het oorspronkelijk ontwerp en behouden de ziel van het gebouw maar maken een hedendaagse invulling mogelijk en verbinden het gebouw veel beter met de omliggende publieke ruimte. Die publieke ruimte was in de jaren ’70 vrijwel volledig gericht op koning auto, maar vandaag zijn voetgangers en fietsers koning en koningin in de onmiddellijke omgeving.

In het gebouw komen naast 43.000m² kantoren ook 600m² voorzieningen, 200m² winkelruimte, 616 parkeerplaatsen voor fietsen en 184 voor wagens, een hotel van 15.000 m² met 316 kamers, horeca met een rooftopbar, een publieke daktuin van maar liefst 6.000m², veel terrassen en 112 woningen.

Er wordt bewust geopteerd voor een grondige renovatie waarbij ook nog eens materialen ter plaatse of elders (urban mining) worden herbruikt.   

Het Noorse bureau Snøhetta, tekent samen met het Belgische bureau Binst Architects, voor de renovatie. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten