Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Haven Oostende start renovatie Stapelhuis Entrepot

Het historische Stapelhuis Entrepot, gelegen aan de Oostkaai van het Vlotdok in Oostende, wordt gerenoveerd in opdracht van Haven Oostende. Zopas vond de officiële start van het project plaats. Concreet begint Artes Group reeds half november met de werken op het terrein. Het gebouw werd in 1908 opgetrokken in monumentale neoclassicistische stijl en krijgt na de renovatie een nieuwe bestemming als ruimte voor bedrijven met watergebonden activiteiten.

Haven Oostende begint met renovatie Stapelhuis Entrepot_FOTO HAVEN OOSTENDE (1)
In nauw overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed ontwikkelde het havenbestuur samen met architectenkantoor LMS Vermeersch uit Brugge een doordacht plan. Het gebouw krijgt een economische bestemming en behoudt de link met de maritieme bedrijvigheid. Het gaat om een uniek project waarin toekomst, heden en verleden samensmelten tot één geheel.
 
De bijzondere ligging, perfect ontsloten, naast het water en met een moderne invulling in een historisch kader, wordt gecombineerd met een staaltje toparchitectuur zodat het in de loop van 2023 de thuisbasis kan worden van innovatieve bedrijven die zullen meebouwen aan de toekomst van Haven Oostende.
 
De vier gevels worden volledig gerestaureerd en binnen wordt alles volledig vernieuwd. Momenteel zijn er drie verdiepingen (-1, 0 en 1). Daar komen twee verdiepingen bij (2 en 3). De bruto-oppervlakte wordt 3.417 m². De bedrijfsruimtes worden casco afgewerkt, zodat de bedrijven die er zich vestigen hun eigen indeling kunnen bepalen. De bovenste verdieping (490 m² netto-oppervlakte) wordt wel volledig ingericht met onder andere een seminarieruimte. Het uitzicht op de havengeul wordt fenomenaal. De expressieve dakconstructie zal het monument versterken en opwaarderen tot een architecturaal meesterwerk.
 
”Dankzij de constructieve samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed kunnen we dit historische gebouw een moderne en economische invulling geven. Wij zetten vanaf 2022 de bedrijfsruimtes actief in de markt en zoeken bedrijven met watergebonden activiteiten. De unieke ruimtes, gelegen naast het water zijn daarvoor uiterst geschikt. Dit zal ook een nieuwe boost geven aan de werkgelegenheid in de regio”, zegt Dirk Declerck, CEO van Haven Oostende.
 
“Dit project is een opwaardering van de volledige site rond het Vlotdok. Het naastliggende Douanegebouw en het Havenkapiteinsgebouw werden eerder dit jaar reeds grondig gerenoveerd. Het bewijst dat de zorg voor het patrimonium hand in hand kan gaan met de toekomstvisie van Haven Oostende. De nieuwe invulling zal de maritieme bedrijvigheid in Oostende ten goede komen. Deze architecturale parel wordt bovendien een echte landmark”, bevestigen de Oostendse schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn, tevens voorzitter van Haven Oostende en burgemeester Bart Tommelein.
 
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele omschrijft het Stapelhuis Entrepot als een voorbeeldproject voor het erfgoedbeleid in Vlaanderen. “Erfgoedzorg moet gepaard gaan met een innovatieve benadering van de erfgoedlocatie. In dit  project vallen alle puzzelstukken in elkaar. Het gebouw wordt geherwaardeerd vanuit de historische context en interageert met het beleid van Haven Oostende. Zo loodsen we met een eigentijdse tijdslaag ons onroerend erfgoed de toekomst in”, aldus de minister.
Foto: Haven Oostende

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten