Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Heilig Hartziekenhuis Leuven bouwt huisartsenwachtpost

Directieleden van het regionale ziekenhuis Heilig Hart in Leuven hebben zopas samen met leden van huisartsenkring Khobra de officiële eerste steen gelegd van een nieuwe huisartsenwachtpost die wordt gebouwd door aannemer Cordeel. De totale kostprijs van de bouw van de wachtpost en de noodzakelijke verbouwingen aan de spoeddienst bedraagt 3,3 miljoen €. In de zomer van 2022 zal de wachtpost klaar zijn.

Heilig Hartziekenhuis Leuven bouwt huisartsenwachtpost
Momenteel is de Leuvense huisartsenwachtpost nog gevestigd in de Justus Lipsiusstraat, maar uitbreiding is noodzakelijk. De overheid streeft er ook naar om dergelijke wachtposten te lokaliseren in de nabijheid van een spoeddienst. In overleg met alle betrokken partijen werd daarom besloten een nieuwe huisartsenwachtpost te bouwen op de site van het Heilig Hartziekenhuis, vlak naast de dienst spoedgevallen. Indien nodig kan de huisarts van wacht de patiënt dan meteen doorverwijzen.
 
Ongeveer 380 huisartsen van huisartsenkring Khobra zullen via een beurtrolsysteem de wachtpost bemannen en dringende raadplegingen verzorgen voor de 270.000 inwoners van de regio Oost-Brabant. Concreet zal de wachtpost geopend zijn tijdens weekends, op brug- en feestdagen, vanaf de avond voordien om 19 uur tot de ochtend nadien om 8 uur. Ook de maatschappelijke zetel van Khobra wordt ondergebracht in de gebouwen van de nieuwe wachtpost.
 
De voorbereidende werkzaamheden aan de huisartsenwachtpost zijn eind vorig jaar al gestart met de afbraak van een reeks oude gebouwen. Nu is ook de bodemplaat gegoten en kan de effectieve opbouw beginnen. Hoofdgeneesheer dr. Peter Reynaert ging op vrijdag 25 juni bij de eerstesteenlegging aan de slag met mortel en truweel.
 
“Deze samenwerking tussen het Heilig Hartziekenhuis en de huisartsenkring is tekenend voor de nieuwe dynamiek die er bestaat tussen eerste- en tweedelijnszorg. Met de realisatie van dit project gaan we de acute eerstelijnszorg voor de inwoners van de regio veiliger en efficiënter kunnen uitvoeren. We kijken vol vertrouwen en verwachtingen uit naar de opening van de wachtpost en de samenwerking met het ziekenhuis”, zei dr. Thierry Op De Beeck, huisarts, bestuurslid van Khobra en verantwoordelijke van de wachtpost.

Polikliniek

Naast de huisartsenwachtpost bouwt het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven momenteel ook een gloednieuwe polikliniek. Hiervoor werden de voorbije maanden eveneens enkele oude gebouwen afgebroken. De bouw start in de loop van augustus.
Bij het ontwerp van de nieuwe huisartsenwachtpost en de polikliniek werd gekozen voor duurzame en ecologische technologieën. Ledverlichting, een ventilatiesysteem type D dat energie recupereert en infiltratiekratten om regenwater op te vangen zijn slechts enkele voorbeelden. Een warmtepomp zal energie voor de vloerverwarming leveren en genereert een zonneboiler warm water. De onmiddellijke omgeving wordt heraangelegd met nieuwe beplanting.

Technische fiche

• Bouwheer: Regionaal ziekenhuis Heilig Hart, Leuven
• Architect: Boeckx Architects, Oostende
• Hoofdaannemer: Cordeel Group nv, Hoeselt
• Studiebureau stabiliteit: Sces nv, Brugge
• Studiebureau technieken en ebp: Ingenium nv, Brugge
• Veiligheidscoördinatie: Ibeve vzw, Leuven

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten