Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Heilig Hartziekenhuis sloopt en bouwt in centrum Leuven

Het Heilig Hartziekenhuis in Leuven centrum investeert 20 miljoen € in de bouw van een nieuwe polikliniek en een huisartsenwachtpost. Daarvoor worden eerst enkele bestaande gebouwen afgebroken. Momenteel is nog een archeologisch onderzoek aan de gang. Aannemer Cordeel begint in april met de effectieve bouwwerken. Die zullen duren tot midden 2023.  

Heilig Hartziekenhuis sloopt en bouwt in centrum Leuven- Boeckx Architects (1)
Het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart in de Naamsestraat startte in 1899 met zestien kamers. Ondertussen breidde het ziekenhuis enorm uit. In 2004 verrees een nieuwbouw en in 2014 werd het nieuwe gebouw O in gebruik genomen. Het aantal artsen in het ziekenhuis bleef echter groeien, wat leidde tot een uitbreiding en vernieuwing van het zorgaanbod voor patiënten. Het ziekenhuis barst momenteel letterlijk uit zijn voegen. De uitbreiding moet dat probleem oplossen en het comfort voor de patiënten en medewerkers verbeteren.
 
De werken gebeuren gefaseerd. Aan de Naamsestraat zal het huidige gebouw C plaats maken voor een nieuwe polikliniek. De afbraak van het grote gebouw in het midden van de stad vormt een uitdaging. In de polikliniek zullen in de toekomst de medische consultaties plaatsvinden, net zoals kleine behandelingen of ingrepen door artsen. In een polikliniek word je dus niet gehospitaliseerd, maar kunnen de artsen wel gebruik maken van de uitgebreide voorzieningen van het ziekenhuis.
 
Aan de ingang via de Hendrik Consciencestraat komt een huisartsenwachtpost waar mensen terecht kunnen wanneer hun eigen huisarts niet beschikbaar is. Hiervoor wordt het huidige gebouw K afgebroken. Momenteel bevindt de huisartsenwachtpost Oost-Brabant zich nog in de Justus Lipsiustraat. Wanneer de nieuwe locatie instapklaar is zal deze verhuizen. De bouwwerken beginnen op 12 april. Een maand later start ook de bouw van de polikliniek.
 
Het uitbreidingsproject werd ontworpen door Boeckx Architects uit Oostende een kantoor met een vijftigtal medewerkers dat gespecialiseerd is in grote, complexe bouwprojecten en al heel wat ervaring heeft met het ontwerpen van ziekenhuizen.
In 2015 creëerde Boeckx samen met De Vloed uit Destelbergen een nieuw kantoor: Detoo Architects. Die nieuwe structuur bundelt een jarenlange expertise in de zorgbouwsector en heeft voldoende ervaring en vakkennis in huis om ook de grootste nationale en internationale projecten te kunnen realiseren.

Duurzame technologie

“We bouwen met het oog op de toekomst. Daarom werden bij het ontwerpen van onze nieuwe gebouwen ecologisch verantwoorde beslissingen genomen. We voorzien zowel de polikliniek als de huisartsenwachtpost van technologieën die voor een groener ziekenhuis zullen zorgen”, verklaart Katrien Van Gerven, algemeen directeur van het Heilig Hartziekenhuis.
 
De nieuwe gebouwen krijgen allemaal ledverlichting. Er werd gekozen voor een ventilatiesysteem type D dat energie recupereert. Daarnaast zullen er infiltratiekratten worden geïnstalleerd om regenwater op te vangen. Op het dak van de polikliniek worden fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst.
 
In de nieuwe huisartsenwachtpost zal een warmtepomp zorgen voor de vloerverwarming en levert een zonneboiler natuurlijk gegenereerd warm water. In dit gebouw zal het gerecupereerde regenwater gebruikt worden voor de spoeling van de toiletten. Ten slotte wordt ook aandacht geschonken aan het creëren van een groene zorgomgeving met voldoende borders en beplanting.

Klokkengieterij

Momenteel vindt op een gedeelte van de site een archeologisch onderzoek plaats. Dat wordt uitgevoerd door consultant- en ingenieursbureau ABO nv. De Leuvense stadsarcheologe Lisa Van Ransbeeck begeleidt het team van Evelien Dirix. In een historische stad zoals Leuven levert zo’n onderzoek altijd wel iets op en dat is ook hier het geval.
 
Op de ziekenhuissite werden de funderingen, de kasseivloer en de smeltkroes van de befaamde klokkengieterij Van Aerschodt uit de negentiende eeuw ontdekt. Onder de gieterij vonden archeologen ook sporen van het Tacetklooster van de Ongeschoeide Karmelieten (1602-1799), dat destijds werd opgericht met de steun van de aartshertogen Albrecht en Isabella.
 
Oude kaarten wijzen uit dat de kloosterkerk, gewijd aan Sint-Albert, ongeveer ter hoogte van de latere klokkengieterij lag, schuin tegenover de huidige Karmelietenberg. Voorlopig werden nog geen duidelijke funderingen van deze kerk gevonden.
 
“Archeologisch onderzoek in een industriële klokkengieterij is een primeur voor Vlaanderen. Het is daarom van belang dat dit stukje geschiedenis goed gedocumenteerd wordt. De komende maanden volgen nog archeologische proefputten op andere locaties van de ziekenhuissite. Hopelijk komen daar ook vondsten aan het licht die bijdragen tot het verhelderen van onze boeiende geschiedenis”, aldus schepen van Onroerend Erfgoed Carl Devlies.
De Leuvense schepen van Onroerend Erfgoed Carl Devlies en directeur Katrien Van Gerven van het Heilig Hartziekenhuis bij de archeologische opgravingen.

Stadsarcheologe Lisa Van Ransbeeck toont een vondst uit de oude klokkengieterij.

Ontwerpbeelden: Boeckx - Detoo Architects
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten