Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Helora-netwerk met vijf nieuwe ziekenhuizen kent zijn realisators

Helora wordt het eerste geïntegreerde ziekenhuisnetwerk in Wallonië. De vijf nieuwe sites zullen elk een schakel in het zorgnetwerk vormen en dus complementair zijn. Het is een ambitieus project dat de bouw van 220.000 m² faciliteiten omvat, goed voor 2150 bedden. Het concept van het consortium Archipelago - VK architects+engineers – Tractebel bleek het best op de verwachtingen in te spelen.

HELORA - 01 Vue parvis ©BETA visuals

In dit project wordt een originele ziekenhuistypologie ontwikkeld die zich kenmerkt door een organische, uitbreidbare en evolueerbare structuur. Het voorstel van het consortium is gebruik te maken van gestandaardiseerde modules (gebaseerd op een raamwerk van 8,10 meter) die aan de context van elke locatie kunnen worden aangepast. Daarnaast benadrukt het concept een sterk engagement voor duurzame ontwikkeling, met als doelen een ‘nul emissie’ en het gebruik van hout in de constructie. Het gebruik van keramiek voor de gevels, dat verwijst naar de voormalige Boch-faiencefabriek in La Louvière, draagt bij aan het gewenste sterke imago voor het ziekenhuisnetwerk in Henegouwen. Dit nieuwe model is specifiek afgestemd op de uitdagingen van de gezondheidszorg in de 21e eeuw en zal op een collaboratieve manier worden ontworpen samen met de teams van Helora. Het resultaat zal een keten van toekomstgerichte buurtziekenhuizen zijn, die menselijk en duurzaam in hun omgeving zijn geïntegreerd. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten