Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Herbestemming voor oude Artois-stokerij in Leuven

Het gebouw van de voormalige stokerij van de ‘brouwerijen Stella Artois’ aan de Leuvense Vaartkom, tussen de watertoren en De Hoorn, ondergaat een volledige transformatie. Het gebouw wordt gedeeltelijk herbestemd als kantoorruimte en wordt het nieuwe Vlaamse hoofdkwartier van IT-bedrijf EASI.

Herbestemming voor oude Artois-stokerij in Leuven (1)
VISION PHOTOGRAPHY
De oorsprong van het gebouwpatrimonium van de vroegere ‘brouwerijen Artois’ dateert al van in de veertiende eeuw. De stokerij werd in 1891 opgericht en maakt deel uit van de oudst gedateerde gebouwen. Na de Tweede Wereldoorlog moest het echter grotendeels worden heropgebouwd.
 
Het bijzondere gebouw bevindt zich net achter de unieke art-deco ‘guillotine-poort’ die vroeger diende als hoofdtoegang en afsluiting van de brouwerij Stella Artois. Vandaag zijn van die ijzeren ophaalpoort enkel nog de betonnen pilaren zichtbaar.
 
De oude stokerij wordt het nieuwe hoofdkantoor van het EASI, een cloud-, security- en softwareleverancier. Dankzij de stevige groei die EASI de jongste jaren doormaakte, volstaat het huidige kantoor in het Vander Elst gebouw aan de Leuvense Vaartkom niet langer. Het stokerijgebouw is een onderdeel van het DijleDelta-project, het stadvernieuwingsprogramma rond de Vaartkom dat wordt gerealiseerd door projectontwikkelaar ViRiX.
 
“In totaal zal er plaats zijn voor meer dan 150 medewerkers. Aangezien het gebouw met veel respect voor het verleden wordt gerestaureerd, blijven heel wat authentieke elementen behouden, onze collega’s zullen zich er snel thuis voelen”, zegt Thomas Van Eeckhout, de CEO van EASI.
 
In het nieuwe kantoorconcept van EASI staan communicatie, samenwerking en cultuur centraal. Het bedrijf past zijn thuiswerkreglement aan en evolueert naar een hybride werksituatie, waarin volledig van thuis uit werken niet aan de orde is.
 
“Onze werkplekken staan in het teken van ervaringen. Tijdens de lockdown was het ook duidelijk dat het dat is wat onze mensen het meest missen. Spontane interacties, toegankelijk mentorship en ondersteuning voor nieuwe collega’s, maar zeker ook een prettige omgeving waar je collega’s kan opzoeken maar evengoed rustig kan doorwerken”, aldus de CEO.
 
EASI zet vandaag al sterk in op satellietkantoren voor haar medewerkers om het woon-werkverkeer zo veel mogelijk te beperken. Toch is de keuze voor een hoofdkantoor in Leuven niet toevallig. “Leuven is een aantrekkelijke kennisregio waar heel wat technologisch talent zit. Voor een bedrijf als het onze, dat sterk inzet op menselijk kapitaal, is dat cruciaal”, besluit Thomas van Eeckhout.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten