Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Historisch stadhuis Leuven krijgt nieuwe bestemming

Het vijftiende-eeuwse gotische stadhuis op de Grote Markt in Leuven krijgt een nieuwe bestemming. De gevel werd recent helemaal opgefrist en nu krijgt ook de binnenzijde een grondige restauratie- en opknapbeurt. Het volledige herbestemmingstraject zal vermoedelijk acht jaar duren. De procedure om een ontwerper aan te duiden wordt nu in gang gezet. Er komt een open oproep via de Vlaamse Bouwmeester waarin de ambities voor het stadhuis worden opgenomen.

Historisch stadhuis Leuven krijgt nieuwe bestemming (1)
daviddegelin.com

Volgend jaar wil Leuven beginnen met de restauratie van de historische salons. Tussen 2020 en 2023 krijgt het stadhuis een tijdelijke invulling met verschillende tijdelijke opstellingen en  functies waarover de inwoners hun mening kunnen geven. Zo kan de stad bij de Leuvenaars en bezoekers peilen naar wat hen interesseert en testen hoe de verschillende ruimtes het best tot hun recht komen. In de periode tussen 2023 en 2026 wordt het stadhuis effectief verbouwd en krijgt het zijn nieuwe definitieve invulling. In deze periode zal het stadhuis tijdelijk sluiten. De officiële heropening is gepland in het najaar van 2026.

In 2008 verhuisden bijna alle Leuvense stadsdiensten naar het nieuwe stadskantoor aan het station. Alleen het onthaal van Toerisme Leuven, het Tofsportloket, de jeugddienst en de politie bleven in het gotische stadhuis. In 2012 nam Radio 2 zijn intrek in een leegstaande vleugel aan de kant van de Muntstraat. Voorts vinden in het historische stadhuis nog huwelijken, recepties en gemeenteraadszittingen plaats.

Het grootste gedeelte van het meer dan 550 jaar oude gebouw staat echter helemaal leeg en is amper toegankelijk. Daarin wil de stad nu verandering brengen. De grote lijnen van de herbestemming zijn ondertussen uitgezet. Het stadhuis zal een volwaardige culturele en toeristische functie krijgen. Vanaf de heropening in 2026 zullen inwoners en toeristen het fraaie monument vrij kunnen bezoeken. Bij de hele herbestemming en restauratie wil de stad duurzaam en innovatief te werk gaan.

Hoewel het stadsbestuur de Leuvenaar ondervraagt over de toekomstige invulling van het stadhuis en de inwoners ook in de toekomst nog zal betrekken bij de concrete uitwerking daarvan staat het vast dat het historische gebouw een open huis zal worden en zal fungeren als een vertrekpunt voor de ontdekking van Leuven. Het onthaal van Toerisme Leuven zal uitgebreid en meer zichtbaar worden. Grote delen van de benedenverdieping zal je gratis kunnen bezoeken, net als de binnentuin die het hart zal worden van het open huis. De tuin wordt tevens de spil die de verschillende zijvleugels van het gebouw met elkaar verbindt waardoor het geheel kan uitgroeien tot een volwaardige ontmoetingsruimte of rustplek.

In het hoofdgebouw zal je de geschiedenis, het heden en de toekomst van Leuven kunnen ontdekken, vanaf het ontstaan van de stad tot de nieuwste innovaties. In de prachtige zalen op de  verschillende verdiepingen zullen tentoonstellingen, lezingen en workshops kunnen georganiseerd worden over verschillende stadsthema’s. In het gebouw blijft ook na 2026 zeker nog plaats voor huwelijken, recepties, plechtige ontvangsten en de maandelijkse zittingen van de gemeenteraad.

“Leuven is een dynamische erfgoedstad en een internationale citytripbestemming. Daarom heeft onze stad nood aan een zichtbaar en hedendaags toeristisch onthaal met een open uitstraling. Vandaag heeft het stadhuis hoofdzakelijk een politieke en ceremoniële functie en biedt het gebouw slechts beperkte toeristische mogelijkheden. Dit topmonument moet beter toegankelijk worden voor toeristen en Leuvenaars en uitgroeien tot een open huis van en voor de stad. Het rijke erfgoed en de lange geschiedenis van onze stad hebben eveneens een presentatieplek nodig, maar ook die ontbreekt op dit moment. Met de herbestemming en de ontsluiting van het stadhuis en het naastgelegen politiekantoor willen we een belangrijke stap zetten om aan deze twee noden tegemoet te komen”, aldus de Leuvense schepen van Toerisme en Monumentenzorg Dirk Vansina.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten