Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Historische torens maken restauratie winkelgalerij Noorddoorgang compleet

Na de volledige restauratie van de winkelgalerij, de decoratieve elementen, het glazen dak en de buitengevels krijgt de Brusselse winkelgalerij Noorddoorgang ook zijn twee gevelkoepels terug.

2

De voorgevel van de ‘Passage du nord’, die uitgeeft op het De Brouckèreplein, de achtergevel aan de Nieuwstraat en de binnengevels werden op 13 april 1995 bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering beschermd. De afgelopen jaren werden de binnengalerij, de standbeelden en kariatiden, het marmer, de betegeling, het houtwerk, de gietijzeren lampen, het glazen dak en de buitengevels grondig gerenoveerd. De twee torentjes op het dak vormen nu de kers op de taart.  

Terug van lang weggeweest

Deze opmerkelijke elementen van de gevel aan de kant van het De Brouckèreplein - Adolphe Maxlaan werden in 1910 afgebroken omdat ze in slechte staat waren. De heropbouw is een huzarenstukje. De nieuwe koepels werden ontworpen door het Atelier d'Architecture du Congrès-Frédéric Hossey en bestaan uit een houten gebinte, leisteen en edele materialen. Ze zien er net zo uit als vroeger en zullen de gevels hun oorspronkelijke uitstraling teruggeven. 

Woningen op de bovenverdieping

Naast de esthetische en historische meerwaarde zullen de torentjes in de toekomst bijkomende leefruimtes bieden op bovenste verdiepingen van de galerij. Er bestond lang onduidelijkheid over de herbestemming van de bovenste verdiepingen. Uiteindelijk werd beslist om de voormalige kantoren om te bouwen tot woningen. Een groot deel van de oorspronkelijke volumes en structuren worden daarbij behouden om er privé- en gemeenschappelijke ruimten in onder te brengen. Een patio en een dak met panoramisch uitzicht over het stadscentrum worden daarbij beslist blikvangers. 

De tweede fase van de structurele werkzaamheden en restauratie begon in november 2022 en worden dit najaar afgerond. Urban.brussels neemt 80% van de financiering voor zijn rekening, voor een totaalbedrag van 818.547,95 euro. 

Een b(l)oeiende historie

Met winkels die bijdragen aan de dynamiek van het De Brouckèreplein, de voetgangerszone en de levendige Adolphe Maxlaan is de Noorddoordgang een uniek stukje erfgoed uit het begin van de 19de eeuw. De winkelgalerij werd in 1881-1882 in eclectische stijl gebouwd door architect Henri Rieck, na de overwelving van de Zenne en de aanleg van de centrale lanen. Ze getuigt van een tijdperk waarin overdekte doorgangen en winkelgalerijen bijzonder goed floreerden in de hoofdstad.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten