Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Historische Villa Holganza wordt in ere hersteld

Villa Holganza, de statige witte 19de eeuwse villa met bijhorend koetshuis langs de Kapellensteenweg in Kalmthout, krijgt een nieuwe invulling. Het 19de eeuwse gebouw wordt omgebouwd tot een wooncomplex met veertien duurzame en modulaire appartementen. Het bijhorende park wordt van drie naar vijf hectare uitgebreid en krijgt een semipublieke invulling.

20230110_Wannes_Kapellensteenweg_A005

Villa Holganza werd in 1872 gebouwd door Wilhelm Bertrand, een koopman uit het Duitse Rothenburg. Het was echter pas in de jaren twintig van de vorige eeuw dat het gebouw zijn echte grandeur kreeg. Helaas ging het originele uitzicht in de loop der jaren verloren door talrijke verbouwings- en renovatieverwerken. Het is de Kalmthoutse projectontwikkelaar Wannes Kuyps die besloot om het pand in ere te herstellen en te herontwikkelen. Het project omvat de bouw van 14 nieuwe appartementen en een ondergrondse parking met een ruime autolift. Het concept dat architectenbureau StudioNoord uitwerkte, focust zich op samenwonen. Zo zal het gebouw bestaan uit een mix van verschillende wooneenheden (van 75 tot 150 m²) en wordt rekening gehouden met de verschillende levensfases van de bewoners (denk maar aan deuren die breed genoeg zijn voor een rolstoel, extra aandacht voor eventuele niveauverschillen…)


Het aansluitende park, met (naar verluidt) de oudste beuk van de provincie Antwerpen, wordt de grootste troef van de site. De bomen, struiken, planten en graspartijen blijven bestaan en worden nog verder uitgebreid. Kuyps wil er op termijn een semipublieke invulling aan geven door middel van participatieprojecten. De ondernemer werkt hiervoor samen met landschapsarchitect Archi-Verde en Landmax (adviesbureau voor bos- en natuurgebied) die plannen uitwerken om de groene omgeving zo optimaal mogelijk te benutten. Zo zouden er (sport)activiteiten of tentoonstellingen kunnen plaatsvinden, uiteraard met respect voor de rust in het park. Aan het totale project (reconversie en park) hangt een prijskaartje van om en bij de zeven miljoen euro.  

20230110_Wannes_Kapellensteenweg_A001
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten