Hogeschool Vives bouwt eerste leefcampus in Vlaanderen
Studenten van Vives kunnen straks niet alleen les volgen aan de hogeschool in Brugge, maar er ook verblijven. Samen met projectontwikkelaar ION bouwt Vives een complex met 19 leslokalen en 138 studentenkamers dat naadloos aansluit op de bestaande campus. De omgevingswerken zijn al bezig en deze week start aannemer Van Tornhaut met de eigenlijke bouwwerken. Er wordt naar gestreefd om het project klaar te hebben tegen de start van het academiejaar 2022-2023.
Vives City wordt naar eigen zeggen de eerste echte ‘leefcampus’ in Vlaanderen. De hogeschool zet dan ook sterk in op beleving, met o.m. een studentencafé, een sporthal en padel- en tennisterreinen op wandelafstand. Een nieuw fietspad dwars door de campus zorgt voor een snelle en veilige verbinding met het station en het centrum van Brugge.
Het aantal opleidingen aan de West-Vlaamse hogeschool Vives is de voorbije jaren toegenomen, wat zich ook vertaalt in een jaarlijks groeiende aantal studenten. Om die groei te kunnen opvangen investeert de hogeschool liefst 20 miljoen € in Vives City, een uitbreiding van de campus tussen de Expresweg en de Xaverianenstraat in Brugge.
De nieuwbouw wordt gekenmerkt door haar ronde vorm met wisselende hoogtes en een boeiende mix van verschillende functies waarmee een echt campusgevoel in het gebouw ontstaat. Aan de kant van de Xaverianenstraat komen leslokalen, samen met ontspanningsruimtes, een foyer, een food corner en sanitaire voorzieningen. De studentenkamers liggen aan de rustige achterzijde van het gebouw en kijken uit over de campus. De studenten beschikken op elke verdieping over een gemeenschappelijke keuken waar ze zelf hun potje kunnen koken. In de keukens is er ook ruimte voor een leefhoek. Alle functies komen samen rond de grote centrale binnentuin, waardoor een boeiende dynamiek in het gebouw ontstaat. Doorheen het gebouw loopt een wandelpad waarmee ook ingezet wordt op een sterke binding met andere functies op de campus.
“We willen een volwaardige campus met een hoog belevingsgehalte uitbouwen. Studenten zullen niet alleen les volgen op de campus, ze komen er ook wonen. Het is daarom belangrijk dat er voldoende faciliteiten zijn. Zo kunnen de studenten zich uitleven in het multifunctionele sportcomplex aan de overzijde van de Xaverianenstraat, waar ze terecht kunnen voor tennis en padel. We hechten ook veel belang aan een goede integratie van de campus in de stad. Daarom leggen we een fietspad dwars over de site aan dat de campus snel en veilig verbindt met het station en het stadscentrum”, vertelt Joris Hindryckx, algemeen directeur Vives.
“Brugge telt vandaag meer dan 9.000 studenten en dat aantal groeit elk jaar. Onze stad telt op haar grondgebied liefst zes instellingen die hoger onderwijs aanbieden. Jongeren kiezen bewust voor Brugge omwille van de hoge kwaliteit van het onderwijs. Maar ook een fijne leeromgeving is een factor die steeds belangrijker wordt. We juichen dan ook de beslissing van Vives toe om fors te investeren in de levenskwaliteit van de studenten op de campus aan de Xaverianenstraat”, stelt Dirk De fauw, burgemeester Brugge.
Vives City krijgt een binnentuin met een diameter van 30 m die in terrasvorm wordt aangelegd. De aanplantingen worden in halve cirkels uitgevoerd, afgewisseld met graszones. Er komen ook zitmeubels waar studenten elkaar kunnen ontmoeten. De nieuwbouw omvat ten slotte ook een fietsenstalling die voorbehouden wordt voor de studenten die er een kamer betrekken.
Geborgen sfeer
De opvallende nieuwbouw is een ontwerp van Salens Architecten uit Brugge. “Het gebouw, dat gekenmerkt wordt door een ronde vorm met een groen binnenplein, creëert een geborgen sfeer, maar toont door een aantal openingen in het ontwerp een grote openheid naar de buurt. Dit project is meer dan louter een gebouw, het is een stedenbouwkundig project waarbij alle functies samengebracht worden en het campusgevoel wordt versterkt”, duidt Olivier Salens, zaakvoerder-architect Salens Architecten.
Muurschildering
Voor de aankleding van de werfomheining aan de kant van het hoofdgebouw doen ION en Vives een beroep op de Brugse graffitikunstenaar Jamz (Jeremiah Persyn). Hij zal met zijn spuitbussen een muurschildering van 3 bij 6 m maken met studenten, Brugge en Vives als centrale thema’s. De muurschildering wordt omzoomd met foto’s van kunstwerken van studenten uit de opleiding educatieve bachelor secundair onderwijs (project Kunstvakken). Als Vives City klaar is, zal de muurschildering verhuizen naar de gevel van studentencafé De Krachtbar.