Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Horecapaviljoen en stadspark op dak van parkeergarage

Drie jonge ondernemers willen bovenop parkeergarage de Kamp in het centrum van Haarlem in Nederland een horecapaviljoen met terras en een stadspark realiseren. Het bovenste parkeerdek staat vrijwel altijd leeg en krijgt met het project DeDakkas een sociale, groene en duurzame invulling.

horecapaviljoen hoofdfoto

Het moet een plek worden waar je het hele jaar door terecht kan voor lekker eten en drinken terwijl je kan genieten van het uitzicht over de Haarlemse binnenstad. DeDakkas zet hoog in op biologische producten en zal waar mogelijk ook eigen producten en ingrediënten op het dak verbouwen. Er worden ook culturele evenementen gepland.



Dennis de Waart kwam begin 2014 op het idee van het DeDakkas-project en inmiddels is met de hulp van Jeroen Spek en Victor van Veelen veel werk verzet om deze unieke plek door de administratie en de regelgeving te loodsen. Met de buurtbewoners werd gesproken over de dagelijkse invulling en verschillende podia en culturele instellingen melden zich al om bijzondere en unieke samenwerkingen aan te gaan. De vergunning voor de realisatie en de exploitatie voor de komende tien jaar is rond en de bouw van DeDakkas moet in de herfst beginnen. De bedoeling is in maart 2018 de deuren te openen.

Daardoor krijgt één van de lelijkste gebouwen van Haarlem, dat zich tevens op één van de mooiste plekken in de pittoreske stad bevindt, een nieuwe invulling op het dak. Na een worsteling door meters beton word je beloond met het mooiste uitzicht van de stad. Het was vooral dat uitzicht, gecombineerd met de rust van de plek dat de ondernemers op het idee bracht om er een horecaproject te realiseren.



Inmiddels is de eerste aanzet voor de transformatie van de parkeergarage gerealiseerd. De westgevel is door de stad Haarlem in samenwerking met DeDakkas voorzien van groenbakken met klimplanten waardoor deze gevel vanaf volgend seizoen een weelderig, groen en kleurrijk beeld zal geven. De gevel zal ook de hittestress in de overwegend versteende binnenstad beperken en neemt fijnstof op. Dat past in de ambitie van het stadsbestuur om de stad groener te maken. Het feit dat dit gebeurt op een parkeergarage voor auto’s geeft het hele project een extra tintje.

DeDakkas wil zijn gasten op een relaxte en ongedwongen manier kennis laten maken met innovatieve duurzame ontwikkelingen op het gebied van eten, drinken en urban farming. Naast het gangbare assortiment zal er bv. ook plaats zijn voor speciale producten zoals bier gebrouwen van regenwater of restproducten uit de voedselindustrie.

Het afval wordt gecomposteerd, een deel van de energiebehoefte zal zelf worden opgewekt en men zal zoveel mogelijk biologisch en lokaal producten inkopen. Groen en verticale beplanting zullen een centrale plek krijgen op het dak. Het groene en bijzondere initiatief kan gesteund worden via www.crowdaboutnow.nl/dedakkas.

 
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten