Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Hôtel du Chemin de Fer straks helemaal in het nieuw

De renovatie van Hôtel du Chemin de Fer in Tongeren mikt op het behoud van het bestaande volume met typerende gevelarchitectuur maar zet tegelijk verduurzaming met thermische isolatie en nieuwe technische installaties centraal. Het moet leiden tot een aanzienlijke bevordering van de woonkwaliteit.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-19T152838.293
Architectenbureau Michel Janssen

‘Hotel du Chemin de Fer’ is een markant gebouw in Tongeren. Het werd aan het einde van de 19de eeuw opgetrokken. 

Het ontwerp van erfgoedarchitect Michel Janssen tracht rekening te houden met de karakteristieke elementen. Om het gebouw een nieuwe toekomst te geven dient het oorspronkelijke betonskelet een betonrenovatie te ondergaan. Ook is door de EPB-regelgeving een thermische buitenisolatie noodzakelijk. Toch wordt geopteerd om de gevels opnieuw van de typerende slanke verticale ribben te voorzien. Ook worden de metalen topbekroningen en het karakteristieke decoratieve topornament gerestaureerd en teruggeplaatst. Om voldoende daglicht te betrekken voor de nieuwe woonfunctie worden de gevelopeningen plaatselijk aangepast.

Aan de rechterzijde wordt de niet-originele gelijkvloerse garage vervangen door een gebouw dat in evenwicht is met het voormalige gebouw. 

Het project beoogt een aanzienlijke bevordering van de woonkwaliteit door aanpassing van de binnenstructuur, de realisatie van bijkomende kwalitatieve buitenruimtes, een geïntegreerde fietsenstalling en een lift. 


Ontwerp zonder titel - 2024-02-19T152903.528
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten