Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Iconische Chipperfield-toren verwelkomt eerste bewoners

Op de Leuvense Hertogensite werd het ‘Hertog I’ gebouw opgeleverd. De zuidelijke kant van één van de grootste Leuvense binnenstedelijke ontwikkelingen krijgt daardoor steeds meer vorm, met onder meer ook het eerste stuk van de Dijle dat opnieuw is opengelegd.

BKBC - 2024-06-26T144832.099
Maxime Delvaux

Hertog I werd ontworpen door het Londense architectenbureau David Chipperfield Architects, gekend door Pritzker-prijs winnaar Sir David Chipperfield. Dit verklaart meteen de unieke architectuur van dit gebouw.

Uniek aan het torengebouw is de mix van 24 appartementen en een penthouse. Naast de woontoren bevinden zich nog negen stadswoningen en het Hendrik-gebouw, dat bestaat uit zes appartementen. Elke stadswoning, die als ééngezinswoning telkens drie verdiepingen omvat, heeft een eigen tuin én elk appartement heeft een (zonne)terras. De bewoners beschikken op het gelijkvloers van de woontoren ook over een fitnessruimte. Tot slot zijn er 48 ondergrondse parkeerplaatsen én 88 ​ fietsparkeerplaatsen voorzien in het gebouw.

Ook de 12e-eeuwse stadsomwalling – erkend als beschermd monument – werd volledig gerestaureerd en versterkt.

Naast Hertog I zijn aan de andere kant van de Dijle ook de gebouwen Nightingale, Cavell en Barton opgeleverd, goed voor maar liefst 105 appartementen en vier commerciële ruimtes. Daarnaast wordt nog verder gebouwd aan Hertog II en het Vesaliusmuseum.

Als alles volgens plan verloopt zal de metamorfose van het zuidelijke deel van de Hertogensite en het Aa-park begin 2026 klaar zijn.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten