Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Ieper wil een nieuw zwembad bouwen

De stad Ieper wil tegen midden 2024, uiterlijk 2025 een gloednieuw overdekt zwembad realiseren samen met haar autonoom gemeentebedrijf (AGB Vauban). Het stadsbestuur maakt 14 miljoen € vrij om AGB Vauban als bouwheer te ondersteunen. De voorbije maanden werd met een werkgroep grondig vooronderzoek gedaan. Ieper gaat voor een nieuw zwembad in lijn met het aanbod in de streek.  

zwembad
Het is voor de stad al langer duidelijk dat het huidige overdekte zwembad verouderd is. Recent nog was het zwembad enkele weken gesloten door problemen met de chloorinstallatie. Aan het begin van de legislatuur werd een haalbaarheidsstudie uitgevoerd, waaruit bleek dat een nieuw zwembad een financieel meer verantwoorde optie is dan een renovatie. Na een eerste verkennende fase zijn ondertussen al enkele krijtlijnen uitgezet.

Zelfde site

Net zoals het huidige zwembad komt het nieuwe zwembad op de sportsite in de Leopold III-laan. Dit is volgens de stad de enige vergunbare locatie. De exacte inplanting van het zwembad op de site is nog niet bepaald. Het is wel zeker dat het nieuwe zwembad niet op de plaats van het huidige zwembad komt. Zo kan het bestaande zwembad openblijven tot de nieuwe site klaar is.
 
Op basis van een analyse van de doelgroepen van het huidige zwembad, kiezen de stad Ieper en AGB Vauban voor een multifunctioneel zwembad dat vooral focust op het sportieve, aangevuld met recreatie-elementen voor het gezin. De klemtoon wordt gelegd op het stimuleren van zwemmen als beweging en sport, op leren zwemmen en op gezinsvriendelijk recreatief zwemmen.
 
De optie van een 50 m-bad werd onderzocht, maar dat is vooral een meerwaarde voor de intensievere sportzwemmer en werd niet weerhouden. Door te kiezen voor een combinatie van een 25 m-bad met kleinere baden kan er op maat van de verschillende doelgroepen worden gewerkt. Daarnaast worden ook denksporen voor een buitengedeelte onderzocht naar financiële en technische haalbaarheid.

Participatie

De komende maanden zal dit project verder uitgewerkt worden, en wordt er op zoek gegaan naar complementaire elementen die een meerwaarde bieden voor de site en de omgeving (polyvalente zalen, klaslokalen, cafetaria/restaurant, ...). Er zal ook ingezet worden op participatie vanuit de sportraad en vanuit de individuele gebruikers, om zo tot een breedgedragen ontwerp te komen.
Het nieuwe zwembad zal niet door een externe partij maar door AGB Vauban zelf uitgebaat worden. Dit garandeert dat het (sport)beleid op de lange termijn beter kan afgestemd blijven op de noden van het moment.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten