Het in Dublin gevestigde architectenbureau bouwde de voorbije decennia een ijzersterke reputatie op, onder meer dankzij visionaire ontwerpen voor onderwijs-, overheids- en cultuurgebouwen. Die zijn te vinden in hun thuisland Ierland, maar ook in steden als zoals Parijs, Lima en Milaan.
Professor Farrell en professor McNamara hebben lesgegeven aan universiteiten en onderwijsinstellingen in tal van landen, en zijn momenteel verbonden aan de Accademia di Architettura in het Zwitserse Mendrisio. Architecten maken niet zozeer objecten als wel ruimtes, vinden ze. Elk project weten ze in zijn eigen unieke context te integreren.
“Hun gebouwen zijn 'goede buren' die een bijdrage willen leveren over de grenzen van het gebouw heen en die een stad beter willen laten functioneren”, aldus de jury van de Pritzker Prize, alom beschouwd als de hoogste onderscheiding voor architecten, die Farrell en McNamara in 2020 ontvingen.
De KU Leuven reikt op 2 februari nog vier andere eredoctoraten uit. Die gaan naar de Franse kinderarts en immunoloog Jean-Laurent Casanova, arts en milieu-epidemioloog Philippe Grandjean die gespecialiseerd is in de gevolgen voor de gezondheid van blootstelling aan chemische stoffen in de omgeving, de Amerikaanse neurowetenschapper Nancy Kanwisher en Argentijnse theoretische fysicus Juan Maldacena.
Ook de eredoctores van 2021 (Zhenan Bao, Hans Clevers, Bruno Latour, Kate Raworth en Jimmy Volmink) worden die dag gelauwerd omdat de eerdere viering niet kon doorgaan vanwege de coronapandemie. De KU Leuven hoopt dat het Patroonsfeest wel live kan plaatsvinden, maar de universiteit houdt uiteraard rekening met de omstandigheden en geldende gezondheidsmaatregelen op dat moment.
Foto: (c) KU Leuven / Alice Clancy