Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

IMOG plant twee windmolens in Moen

Intercommunale IMOG wil twee middelgrote windmolens bouwen op zijn site in Moen (Zwevegem). Deze site heeft altijd een maatschappelijke invulling gehad. Eerst als klei-ontginning, later als stortplaats, eerst gemeentelijk en later door IMOG uitgebaat. Op de site werd intussen een breed scala aan activiteiten ontplooid: lagunering, bodemasse opschoningsinstallatie, de valorisatie van stortgas, biomassa- en materialencentrum, loskade, …

Windmolen.

Stilaan moeten de plannen voor het beëindigen van de stortactiviteiten, de afwerking van de stortplaats en de dertigjarige nazorg voorbereid worden. Hiervoor maakt IMOG een beheerplan als actualisering van het huidige masterplan. Dit wordt met andere overheden naar haalbaarheid afgetoetst en er wordt momenteel een mer-rapport gemaakt.

Subsidie

Na afwerking van de stortplaats moet een nabestemming worden voorzien. De site Moen biedt hiervoor mooie opportuniteiten: ligging aan het kanaal met kade, operationele en ondersteunende infrastructuur, deskundige en ervaren medewerkers, waterzuivering, ingebed in de omgeving om hinder maximaal te beperken. Voorts moet IMOG zich openstellen voor nieuwe en innovatieve ideeën op de site.  Zo komt de site in aanmerking voor twee middelgrote windturbines. Er werd een subsidieaanvraag ingediend bij de oproep voor middelgrote windturbines van het Vlaamse Energieagentschap. Dit is een nieuwe investeringssubsidie via een call-systeem voor maximum 50% van investeringskosten. Het betreft een subsidie voor middelgrote windturbines tot 300 kW. Imog werd samen met 14 andere projecten weerhouden uit 26 aanvragen.

Er werd door een studiebureau gescreend naar vergunbaarheid met als doel de beperkingen en randvoorwaarden in kaart te brengen. Dit is nog geen garantie op vergunning. De realisatie is voorzien voor 2020.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten