Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Innovatief gebouw voor onderzoek naar klimaatneutraal bouwen

Tijdens het internationale congres Energy Mission in Genk werd de eerste spade in de grond gestoken voor ConstrucThor, een gloednieuw onderzoeksgebouw voor klimaatneutraal bouwen. Het zal toelaten om nieuwe bouwmaterialen, bouw- en renovatiemethodes en digitale technieken uitvoerig te onderzoeken.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-30T095748.120
U/Define + Martens Van Caimere architecten

De ambitie is om verschillende disciplines en technieken rond onder meer energie, waterbeheer en binnenluchtkwaliteit, te testen en te optimaliseren. Onderzoekers hopen zo financieel interessante bouw- en renovatie-oplossingen versneld op de markt te kunnen brengen. De testomgeving zal zich niet enkel richten op de ‘hardware’ maar omarmt ook digitale oplossingen. Het gebouw zal in totaal 10,6 miljoen euro kosten waarvan de Vlaamse regering 8 miljoen euro investeert. KU Leuven past de resterende 2,6 miljoen euro bij.

Tegen 2030 wil de EU de uitstoot van CO2 met 55% verminderen en tegen 2050 moet Europa klimaatneutraal zijn. Een ambitieus plan, zeker voor Vlaanderen, waarvan het gebouwenbestand tot het oudste en meest energieverslindende van Europa behoort. “Hoe vroeger duidelijk is welke technieken het verschil maken in het versnellen van de renovatiegolf en hoe sneller we ze ook financieel interessant kunnen krijgen, hoe beter”, zegt projectcoördinator professor Dirk Saelens van EnergyVille/KU Leuven. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten