"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"
Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen.
Het beroep van architect is echter ook een beroep dat een veelheid van gegevens en onderling verbonden parameters verwerkt. In dat verband stelt big data ons in staat om al deze informatie beter te begrijpen, op simultane en gecoördineerde wijze.
Er zullen altijd beroepen zijn die gelinkt zijn aan alle soorten intelligentie: strategische, praktische of theoretische. Maar de vraag die we moeten stellen is “wat zijn vandaag de aantrekkelijke beroepen?” Deze hele generatie, geboren met een tablet in de hand, wil geen zwaar en veeleisend beroep meer uitoefenen. Nieuwe technologieën creëren dus nieuwe kansen voor de bouwwereld, waar robotica een steeds belangrijkere rol zal gaan vervullen. Als de houtbouw nu een nieuwe bloeiperiode beleeft, dan is dat met name dankzij robots die off-site bouw of prefabricage in de werkplaats bevorderen. Ik kan mij dan ook voorstellen dat jongeren enthousiaster zijn over het organiseren, manipuleren en instellen van robots in een houtbouwbedrijf dan over het werken op een bouwwerf in soms moeilijke omstandigheden.
Een ander voorbeeld is het gevelonderhoud, dat altijd al moeilijk is geweest en waarvoor tal van ingewikkelde systemen zijn uitgevonden in een poging om dit te optimaliseren. Tegenwoordig kunnen we de gevels van grote gebouwen reinigen met drones. Er zijn dus een hele reeks beroepen die verband houden met het gebruik van robotica en die heel aantrekkelijk kunnen zijn voor jongeren.
De crisis leerde ons dat we over een vrij onverwacht vermogen tot veerkracht beschikken. Net voor de lockdown hadden we nooit kunnen denken dat we zo veel zouden kunnen bereiken via telewerk. Toen we voor een voldongen feit werden geplaatst, hebben we ons onmiddellijk aangepast. De productiviteit over die hele periode werd slechts marginaal beïnvloed, hoewel de omstandigheden minder comfortabel waren wat het aansturen van teams betreft, een taak die in se menselijk contact vereist. In elk geval hebben wij uit deze ervaring veel lessen getrokken en goede praktijken aangeleerd. Wij zijn nu veel flexibeler en reageren sneller, vooral dankzij de technologie.
Het grootste gevaar voor de sector is dat hij zich laat meeslepen door de dynamiek van de samenleving in deze hectische race naar snelle en laagwaardige consumptie. Intelligentie moet het centrale element in ons engagement blijven. Wij hebben in dit opzicht een collectieve verantwoordelijkheid, omdat bij het bouwen veel verschillende partijen betrokken zijn.
We bouwen al heel lang niet meer voor de eeuwigheid. We trekken over het algemeen gebouwen op die kwalitatief steeds minder goed zijn. Gebouwen ouder dan 20-30 jaar zijn grotendeels verouderd, zelfs in Brussel. Het is schandalig dat een gebouw zoals het Europese parlement niet meer aan zijn doel beantwoordt. Vanuit deze constatering en bij gebrek aan beter bestaat één van de uitdagingen van duurzame ontwikkeling er vandaag in gebouwen te renoveren. De cradle to cradle-benadering, waarbij afval wordt omgezet in grondstoffen voor nieuwe materialen, gaat in deze richting van hergebruik.
Wanneer het om openbare gebouwen gaat, vind ik nog steeds dat zij het goede voorbeeld moeten geven. Zij zijn een afspiegeling van onze graad van beschaving. Ze moeten gedurfd, intelligent en duurzaam zijn, en de bewoners of gebruikers een gevoel van trots geven.