Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen.

CEO ArtBuild 1
Benedicte Maindiaux
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden?
Technologie heeft de afgelopen 30 jaar een enorme impact gehad op ons beroep. Er is een verschil van dag en nacht tussen de jaren '90 en nu, ook al is dit proces geleidelijk verlopen. En over het algemeen hebben technologieën onze werkinstrumenten verbeterd, wat een positief effect heeft op de kwaliteit van onze diensten. Het beroep van architect blijft echter een beroep van perceptie, empathie, begrip voor het uitzonderlijke karakter van een plek of zelfs van psychologie. Geen enkele machine heeft deze kwaliteiten, omdat het strikt genomen een kwestie van menselijke gevoeligheid is. Wat de architect via zijn kunst tot uitdrukking kan brengen, is moeilijk meetbaar. Het is bovendien onze taak om nieuwe paradigma's uit te tekenen en te anticiperen op de behoeften van de toekomstige generaties. De architect is dus een onderzoeker, hij doet aan onderzoek & ontwikkeling. Elk project is een prototype, een kans om waarde te creëren waar mens en planeet baat bij hebben.
Het beroep van architect is echter ook een beroep dat een veelheid van gegevens en onderling verbonden parameters verwerkt. In dat verband stelt big data ons in staat om al deze informatie beter te begrijpen, op simultane en gecoördineerde wijze.
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een interessante loopbaan in de bouwsector?
Er zullen altijd beroepen zijn die gelinkt zijn aan alle soorten intelligentie: strategische, praktische of theoretische. Maar de vraag die we moeten stellen is “wat zijn vandaag de aantrekkelijke beroepen?” Deze hele generatie, geboren met een tablet in de hand, wil geen zwaar en veeleisend beroep meer uitoefenen. Nieuwe technologieën creëren dus nieuwe kansen voor de bouwwereld, waar robotica een steeds belangrijkere rol zal gaan vervullen. Als de houtbouw nu een nieuwe bloeiperiode beleeft, dan is dat met name dankzij robots die off-site bouw of prefabricage in de werkplaats bevorderen. Ik kan mij dan ook voorstellen dat jongeren enthousiaster zijn over het organiseren, manipuleren en instellen van robots in een houtbouwbedrijf dan over het werken op een bouwwerf in soms moeilijke omstandigheden.
Een ander voorbeeld is het gevelonderhoud, dat altijd al moeilijk is geweest en waarvoor tal van ingewikkelde systemen zijn uitgevonden in een poging om dit te optimaliseren. Tegenwoordig kunnen we de gevels van grote gebouwen reinigen met drones. Er zijn dus een hele reeks beroepen die verband houden met het gebruik van robotica en die heel aantrekkelijk kunnen zijn voor jongeren.
 
Wat heeft de viruscrisis u geleerd over uw bedrijf?
De crisis leerde ons dat we over een vrij onverwacht vermogen tot veerkracht beschikken. Net voor de lockdown hadden we nooit kunnen denken dat we zo veel zouden kunnen bereiken via telewerk. Toen we voor een voldongen feit werden geplaatst, hebben we ons onmiddellijk aangepast. De productiviteit over die hele periode werd slechts marginaal beïnvloed, hoewel de omstandigheden minder comfortabel waren wat het aansturen van teams betreft, een taak die in se menselijk contact vereist. In elk geval hebben wij uit deze ervaring veel lessen getrokken en goede praktijken aangeleerd. Wij zijn nu veel flexibeler en reageren sneller, vooral dankzij de technologie.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
Het grootste gevaar voor de sector is dat hij zich laat meeslepen door de dynamiek van de samenleving in deze hectische race naar snelle en laagwaardige consumptie. Intelligentie moet het centrale element in ons engagement blijven. Wij hebben in dit opzicht een collectieve verantwoordelijkheid, omdat bij het bouwen veel verschillende partijen betrokken zijn.
Voor onze onderneming is het grootste gevaar dat we onszelf niet in vraag kunnen stellen en niet kunnen anticiperen op de veranderingen die op ons afkomen. Een ander gevaar is dat je de weg kwijt raakt wanneer je verschillende doelen najaagt. Wij moeten focussen op onze gebieden van deskundigheid en niet proberen aanwezig te zijn waar men ons niet verwacht. Dit is één van onze successen van de afgelopen jaren gebleken: we hebben ons opnieuw toegespitst op activiteiten waarin wij echt toegevoegde waarde creëren.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen, wegen, bruggen, … straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
We bouwen al heel lang niet meer voor de eeuwigheid. We trekken over het algemeen gebouwen op die kwalitatief steeds minder goed zijn. Gebouwen ouder dan 20-30 jaar zijn grotendeels verouderd, zelfs in Brussel. Het is schandalig dat een gebouw zoals het Europese parlement niet meer aan zijn doel beantwoordt. Vanuit deze constatering en bij gebrek aan beter bestaat één van de uitdagingen van duurzame ontwikkeling er vandaag in gebouwen te renoveren. De cradle to cradle-benadering, waarbij afval wordt omgezet in grondstoffen voor nieuwe materialen, gaat in deze richting van hergebruik.
Daarom moeten wij vandaag gebouwen bouwen die niet verouderen, maar die kunnen worden getransformeerd, een andere bestemming kunnen krijgen of kunnen worden ontmanteld om de materialen te recycleren. Dit is één van de voordelen van houtbouw.
Wanneer het om openbare gebouwen gaat, vind ik nog steeds dat zij het goede voorbeeld moeten geven. Zij zijn een afspiegeling van onze  graad van beschaving. Ze moeten gedurfd, intelligent en duurzaam zijn, en de bewoners of gebruikers een gevoel van trots geven.
David Roulin © Bénédicte Maindiaux

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten