Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Internationaal onderzoekscentrum ingehuldigd als deel van Usquare.brussels

Vorige week stelden de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université libre de Bruxelles (ULB) hun nieuwe internationale onderzoekscentrum voor. Het centrum bevindt zich in het imposante hoofdgebouw van het project Usquare.brussels en richt zich op onderzoek naar duurzame ontwikkeling, onderwijs, kennisverspreiding, ondernemerschap en innovatie.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-26T100231.580
Usquare

Na bijna twee jaar zijn de werken aan het indrukwekkende hoofdgebouw van de voormalige Fritz Toussaint-kazerne eindelijk helemaal klaar. Zes gebouwen aan de voorkant van de Generaal Jacqueslaan zijn getransformeerd in een academisch centrum dat in gemeenschappelijk beheer is van de VUB en de ULB.

Het Usquare.Brussels-terrein beslaat 3,85 hectare en omvat 22 gebouwen met in totaal 56.500 m² aan ruimte. Het project vertegenwoordigt een onderzoeks- en onderwijscentrum, en zal daarnaast ook dienstdoen als een levend laboratorium dat openstaat voor de stad. 

“Het project Usquare.Brussels brengt drie essentiële krachten samen”, aldus Jan Danckaert, rector van de VUB. “De eerste is de V van verbondenheid. Tussen beide universiteiten, maar ook met Europa via onze respectievelijke partnerallianties EUTOPIA en CIVIS, en met de Brusselse bevolking via een OpenLab voor co-creatie. De tweede is de V van vrij onderzoek. Het Brussels Institute for Advanced Studies engageert zich om zonder taboes te zoeken naar oplossingen voor een duurzame wereld. De derde is de V van vooruitgang. Als een plaats waar denken, onderzoeken en innoveren centraal staat.”

De gebouwen in beheer van de VUB en de ULB zullen volgende actoren huisvesten: 

  • Het Brussels Institute for Advanced Studies (BrIAS), een instituut dat toponderzoekers van over de hele wereld samenbrengt rond duurzame ontwikkeling. 
  • Het Urban and Socio-Environmental Transformations Research Hub (USET), dat zich richt op onderzoek naar steden, sociale en milieukwesties, duurzame financiering, economische veerkracht en hoe toeristische activiteiten interageren met verschillende gebieden.
  • Het OpenLab, dat dienstdoet als functionele ruimte voor participatief en community-based onderzoek. 
  • De Europese universitaire allianties EUTOPIA en CIVIS, die de VUB en de ULB verbinden met 19 toonaangevende en gelijkgestemde Europese universiteiten. 
  • Het Brussels Studies Institute (BSI), een contact- en coördinatieplatform voor academisch onderzoek over Brussel.
  • De redactie van het Brussels Studies-tijdschrift.
  • Multifunctionele ruimtes, waaronder vergader- en seminariezalen, kantoren voor personeel, flexibele werkruimtes voor gastonderzoekers, een café en een ontvangstruimte.

Duurzaamheid en circulaire economie 

Bij de renovatiewerken stond het principe van duurzaamheid en circulaire economie centraal. Gebouwen werden alleen gesloopt als hun stabiliteit onvoldoende was en nieuwe constructies werden flexibel ontworpen om zich aan te passen aan veranderende behoeften. Afgebroken materialen werden ter plaatse zoveel mogelijk gerecupereerd.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-26T100251.692
Usquare
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten