Jakarta Jaya countert wateroverlast
Het architectenbureau SHAU, met vestigingen in Nederland, Duitsland en Indonesië, heeft een alternatieve oplossing uitgewerkt voor de bescherming van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Jakarta Jaya – The Green Manhattan is een masterplan voor de bouw van een 58 km² groot eiland in de baai van Jakarta dat de oude stad moet beschermen tegen overstromingen.
Er wordt al langer gezocht naar een oplossing voor de problemen waarmee Jakarta te kampen heeft. De Indonesische hoofdstad - die bijna 10 miljoen inwoners telt, maar centraal in een verstedelijkt gebied met 30 miljoen inwoners ligt – zinkt immers elk jaar 18 cm. Dat zorgt regelmatig voor overstromingen die de straten van de stad blank zetten en voor veel schade zorgen.
Kantelpunt
Indonesië staat op een kantelpunt. Verwacht wordt dat het land tegen 2030 bij de vijf grootste economieën ter wereld hoort. Dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen opklimmen naar de middenklasse, maar deze vooruitgang wordt bedreigd door de klimaatverandering gecombineerd met een snelle aangroei van de bevolking. Andere problemen waarmee Jakarta geconfronteerd wordt, zijn een enorm groot verschil tussen arm en rijk in de stad, te weinig openbaar vervoer, en slechte of onbestaande riolering, wat in het regenseizoen voor vele overstromingen zorgt.
De Indonesische en Nederlandse overheden staken al de koppen bij elkaar en kwamen met ‘The Giant Sea Wall’ op de proppen, een muur die de stad moet beschermen tegen de stijgende zeespiegel, gecombineerd met landaanwinning. SHAU ziet echter andere – en betere – oplossingen.
Land aan zee
Indonesië heeft de tweede langste kustlijn in de wereld, maar de steden sluiten niet mooi aan op de zee. Met het plan wil SHAU niet enkel nieuw land winnen waarop mensen kunnen wonen, maar tegelijk zorgen voor promenades, parken en pleinen, zodat Jakarta zich eindelijk kan promoten als de hoofdstad van een land aan zee.
Jakarta Jaya is het antwoord van deze architecten op de vele problemen waarmee de stad wordt geconfronteerd. Deze nieuwe stad, op een 58 km² grote ovaal in de baai van Jakarta, moet plaats bieden aan 1,9 miljoen inwoners. Het grondplan van Jakarta Jaya is in eerste instantie gebaseerd op dat van Manhattan, maar het wordt gecombineerd met het beste uit de grondplannen van steden zoals Barcelona, Shanghai, Amsterdam, Venetië, Kopenhagen en Wenen. In het plan is aandacht voor groen, ontspanning, energie, water, transport, gezondheid en onderwijs, cultuur en religie, betaalbare woningen en veiligheid.
Voetgangers worden baas in de nieuwe stad. De ontwerpers beklemtonen dat Jakarta Jaya geen speeltuin voor de rijken mag worden, het moet een stad zijn waar ook bv. vissers hun plaats hebben.
Lat ligt hoog
De initiatiefnemers leggen de lat hoog voor de nieuwe stad: 50% groene of blauwe (water) open ruimes, CO2-neutraal, 50% van het voedsel zelf voorzien en verwerken, 150% van de nodige energie zelf groen produceren, 150% afval verwerken (dus ook van andere stadsdelen), 90% van het gebied autobrij en maximum 200 m tot een stop voor het openbaar vervoermaximum. Bij elke commerciële ontwikkeling moet ook 20% van de site bestemd zijn mensen met een gemiddeld of laag inkomen.
Er wordt speciale aandacht besteed aan de vissers, wan de oude vissersdorpen zijn veelal verdwenen door de verstedelijking. In de nieuwe stad krijgen ze een eigen zone waar ze op kleine schaal visserijactiviteiten kunnen ontplooien. Op de noordelijke kust van het kunstmatige eiland zullen voor de vissers paalwoningen rond een binnenplein gebouwd worden. Door te kiezen voor paalwoningen kan er natuurlijk licht doorsijpelen en ook de zeebries kan tot die in de wijk doordringen. De woningen worden afgewerkt met groendaken, pleinen, speelterreinen en promenades.
Beslissing in 2019
Bedoeling is om de nieuwe stad te koppelen aan het plan van de Indonesische en Nederlandse overheden voor een grote muur in de zee. Of dat ook effectief zal gebeuren, weten we in 2019, wanneer de Indonesische regering de knoop doorhakt.