Kamp C print winnende ontwerpen 3D Print Awards
Kamp C is in België een pionier voor het 3D-printen in de bouw. Het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw beschikt sinds vorig jaar over de grootste 3D-betonprinter in Europa en printte onlangs als eerste wereldwijd een woning van twee verdiepingen uit één stuk. Recent werden de winnaars van de 3D Print Awards bekendgemaakt. De winnende ontwerpen zullen worden geprint door de betonprinter van Kamp C in Westerlo.
Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. Kamp C organiseerde de wedstrijd om inspirerende objecten en bouwelementen te verzamelen die geprint kunnen worden met de 3D-printer.
In de objecten moeten de voordelen van 3D-betonprinten goed tot hun recht komen, en dat in de categorie interieur of exterieur. Voor studenten was er een afzonderlijke categorie. De laureaten zullen hun inzendingen binnenkort echt geprint zien worden door de reuzegrote 3D-betonprinter van Kamp C.
“Nu komt het er immers op aan om zoveel mogelijk anderen warm te maken om met deze technologie aan de slag te gaan. Daarom hebben we een wedstrijd in het leven geroepen voor professionele ontwerpers. Zij moesten degelijke toepassingen bedenken voor binnen en buiten. Ook studenten hebben we uitgedaagd; zij zijn immers de bouwers van morgen”, verklaart gedeputeerde voor Wonen en voorzitter van Kamp C Kathleen Helsen.
“Met deze wedstrijd wil Kamp C de creativiteit aanwakkeren en iedereen uitdagen na te denken over toepassingsmogelijkheden van 3D-printen in de bouw. We plannen nog meer van dit soort uitdagingen in de nabije toekomst,” stelt Emiel Ascione, projectverantwoordelijke bij Kamp C.
Alle inzendingen werden grondig gescreend door drie experts uit de sector: Arnaud Tandt van Febelcem (de federatie voor de cementnijverheid), Jan Blaakmeer van Saint Gobain Weber Beamix en Rik Neven van architectura.be.
Vanuit Kamp C sloten ook Marijke Aerts, Peter-Paul van den Berg, Emiel Ascione en Piet Wielemans aan bij deze vakjury. De jury was aangenaam verrast door de kwaliteit van de inzendingen. Stuk voor stuk zijn het pareltjes van creativiteit en vakmanschap.
In de categorie ‘vakjury interieur’ wint Iman Hadzhivalcheva uit het Nederlandse Enschede de eerste prijs met het ontwerp ‘Hot Tub 2.0’ gevolgd door Stefan Bernar uit Schriek met zijn ‘zitbank’.
Student Quinten De Korte uit het Nederlandse Uithoorn haalt de eerste prijs binnen met ‘Gen-table’, Douwe Wouters uit Niel wordt tweede met de ‘zitboog’.
De vakjury selecteerde in de categorie ‘ruwbouw’ ‘Stepping Stone Waterfall’ van TEN agency uit Kortrijk op nummer één gevolgd door Wouter Kimps uit Herk-de-Stad met het ontwerp ‘detail voorgevel’.
Publieksprijzen
Het publiek kon online meestemmen via www.kampcdaagtuit.be. ‘Hot Tub 2.0’ van Iman Hadzhivalcheva wint ook de publieksprijs in de categorie ‘interieur’ gevolgd door ‘Harmonic Division’ van TEN agency. De ‘zitboog’ van Douwe Wouters krijgt een eervolle eerste plaats in de categorie ‘student’.
Het publiek sloot zich aan bij de vakjury in de categorie ‘ruwbouw’ met TEN agency op één gevolgd door Wouter Kimps.
“Het was zeker niet evident om de winnaars te selecteren. Want als de wedstrijd één zaak heeft duidelijk gemaakt, is dat 3D-printen zich leent voor heel uiteenlopende zaken. Samen met de andere juryleden ben ik echt benieuwd om de winnende ontwerpen te zien printen”, aldus Rik Neven.
Het 3D-huis maakt deel uit van het Europese project C3PO. Dit project wil de intrede van deze innovatieve techniek in Vlaanderen versnellen.
Acht partners, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen de krachten: Beneens, Etib/Concrete House, Groep Van Roey, Thomas More, Trias architecten, Ugent en Vicré. Saint-Gobain Weber werkt ook mee aan het project.