Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Karel de Grote Hogeschool bouwt nieuwe campus op de Meir

De Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG) koopt het voormalige Proximus-gebouw aan de Meir, Jezusstraat, Cellebroedersstraat en Lange Nieuwstraat om er haar nieuwe campus Meir te bouwen.

Karel de Grote Hogeschool bouwt nieuwe campus op de Meir   (4)

Binnen de vijf jaar verhuizen de studenten en docenten van campus Groenplaats naar campus Meir. De nieuwe campus zal met een oppervlakte van ongeveer 33.000 m² twee keer zo groot worden als het huidige gebouw aan de Groenplaats. Op de plek waar de huidige campus Groenplaats gelegen is, bouwt projectontwikkelaar Meir Corner binnenkort een gloednieuw wooncomplex met 150 appartementen en enkele handelsruimtes.

De Karel de Grote Hogeschool telt meer dan 13.000 studenten verdeeld over vier hoofdcampussen in Antwerpen. Tegen 2023 ruilt ze haar campus Groenplaats in voor een nieuw pand even verderop, aan de Meir. De voornaamste reden is dat de campus Groenplaats (ongeveer 16.000 m²) te klein geworden is voor het groeiende aantal studenten.

“Om plaats te blijven bieden aan het groeiende aantal studenten was het nodig om een grotere vestiging te vinden. Net als onze campus Zuid zal ook deze nieuwe campus een toonbeeld zijn van duurzaamheid en innovatie. Tevens is het een kans om in te spelen op de recente onderwijsvernieuwingen en de kwaliteit van ons onderwijs te blijven verbeteren. Campus Meir zal naast de ruimtes voor lessen, samenwerken en ontspanning ook veel comfort bieden dankzij de binnenplaats en een dakterras”, verklaart Veerle Hendrickx, algemeen directeur aan de KdG.

De hogeschool hoopt na de zomer van 2020 met de werken te beginnen, zodat de studenten van de opleidingen Management en Informatietechnologie vanaf het academiejaar 2023-2024 hun lessen in het totaal gerenoveerde gebouw kunnen volgen. “We kijken ernaar uit. Het is een droomlocatie om te bereiken met het openbaar vervoer, vlakbij het hart van de studentenbuurt en ook ideaal voor interactie met ondernemers en om trends te spotten in deze superdiverse dynamische stad”, aldus Hendrickx.

Ontwerp- en bouwopdracht

De benedenverdieping van het pand op de Meir blijft in handen van projectontwikkelaar Meir Corner, een samenwerking tussen de projectontwikkelaars Tans en Urbicoon. De bedoeling is om daar ongeveer 17.000 m² winkelruimte te voorzien.

De huidige campus op de Groenplaats zal een volledige transformatie ondergaan. Meir Corner bouwt er een binnenstedelijk woonproject met plaats voor winkelruimtes. Bovenop de winkels komen ongeveer 150 appartementen. Volgens de planning zullen de eerste bewoners in 2025 het nieuwe wooncomplex Groenplaats in gebruik kunnen nemen.

KdG publiceert binnenkort samen met Meir Corner een Europese ontwerp- en bouwopdracht. Aannemers en ontwerpers kunnen zich vervolgens kandidaat stellen. In april 2019 zal bekendgemaakt worden wie een offerte voor het ontwerp en de bouw van dit ambitieuze project mag indienen”, zegt Michel Verhoeven van Meir Corner.

De ruil van het schoolgebouw op de Groenplaats naar de voormalige Proximussite op de Meir is volgens de projectontwikkelaar ongezien in de onderwijssector. Nooit eerder zijn panden van deze grootte onderling geruild om een nieuwe invulling te krijgen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten