Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

KBC-gebouw aan Brusselse Havenlaan maakt plaats voor drie woontorens

Aan de Brusselse Havenlaan, waar momenteel nog het bekende KBC-gebouw staat, verrijst binnenkort het woonproject The Banks. Bouwheer Triple Living start met de realisatie van de eerste twee van drie woontorens en een woonstrip, ingeplant rond een grote collectieve binnentuin. In totaal komen er 216 woonunits op een bewoonbare oppervlakte van 28.913 m².

KBC-gebouw aan Brusselse Havenlaan maakt plaats voor drie woontorens

Architecten OFFICE Kersten Geers David Van Severen en Nicolas Firket Architects ontwerpen het masterplan en de gebouwen. Bureau Bas Smets neemt de landschapsarchitectuur voor zijn rekening. De ontwerpers kozen voor een strakke architectuur, met een sober lijnenspel en een flexibele indeling. Door de keuze voor afzonderlijke gebouwen ontstaat een stedelijk ensemble dat identiteit en variëteit biedt aan de bewoners en hun omgeving. 

De site voorziet verschillende woontypes, waaronder duplexwoningen en appartementen van variablee grootte. In de lagere woonstrip bevinden zich enkele gezinswoningen met een eigen ingang. De verschillende woonunits beschikken elk over een specifieke buitenruimte. Die is afhankelijk van het gebouw en de typologie. Een deel van de percelen is bestemd voor collectieve ruimtes, zoals kantoren, een kinderdagverblijf, een brasserie, twee ontmoetingscentra en een hotel.

De gesloten gevel van het huidige KBC-gebouw maakt plaats voor een open inplanting die de voorbijgangers laat meegenieten van de publieke pleinen en aanplantingen en de bewoners een optimaal zicht biedt op het kanaal en het geplande Becopark, een brede groenboulevard van 3,2 ha die zich vanaf 2024 voor The Banks zal uitstrekken en wordt verbonden met het park aan Tour & Taxis.

KBC-gebouw aan Brusselse Havenlaan maakt plaats voor drie woontorens2
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten