Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Keerdok- en Eandissite krijgt vorm

De Keerdok- en Eandissite aan het Rode Kruisplein in Mechelen transformeert in de toekomst tot een compleet nieuwe stadswijk met 800 woningen. Vandaag draaien de werken aan de Ouwen Dok op volle toeren. Nu is ook bekend hoe het nieuwe Rode Kruisplein en parkeergebouw er zullen uitzien. Eind 2019 starten de werken. In 2021 rijdt de eerste wagen het parkeergebouw in.

Update Keerdok01

Op de Keerdok- en Eandissite zullen op korte termijn de huidige baanwinkels en betoncentrale, maar ook een deel van de gronden die vandaag in gebruik zijn door Eandis, plaatsmaken voor een nieuwe stadswijk van ongeveer 800 woningen.

“De bevolkingsprognoses voorspellen dat Mechelen tegen 2030 de kaap van 100.000 inwoners zal naderen. Er is nood aan bijkomende woningen. De ontwikkeling van de Keerdok- en Eandissite als woongebied zal hier mee een antwoord op bieden”, aldus burgemeester Bart Somers.

Samen met Eandis ging de stad op zoek naar een investeerder die een parkeertoren wil bouwen op de Eandistip en die van het Rode Kruisplein een publiek plein wil maken met een woongebouw. Er waren uiteindelijk tien kandidaten voor de opdracht, waarvan er één geselecteerd werd via een selectieprocedure. De overheidsopdracht ging uiteindelijk naar de ontwikkelaarsgroep Kairos/Montreal. Het ontwerp is van POLO Architects, architectenvennootschap ar-te en Vogt Landscape Architects. Interbuild, BAM Contractors en Vanderstraeten nv voeren de werken uit.

“De ontwikkeling van de site vormt de uitgelezen kans om de relatie tussen de stad en het water te versterken en om het landschap van de Dijlevallei tot in de stad te brengen. We willen het stedelijke weefsel van de binnenstad doortrekken tot aan het Keerdok en het gebied transformeren tot een nieuwe ontmoetingsplaats voor alle Mechelaars”, vertelt schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen.

In de eerste fase verrijst een gebouw met 537 parkeerplaatsen en 110 fietsenstallingen op de Eandistip aan de zijde van de Antwerpse poort. Het gebouw wordt een echte landmark én een toonbeeld van duurzaamheid. Zo vind je er naast voldoende elektrische laadpalen ook auto- en fietsdeelplaatsen. De aansluiting op het warmtenet onttrekt bovendien koude aan de bodem in de zomer en warmte in de winter. Als ben-gebouw verbruikt het heel weinig energie. De energie die nodig is, komt uit groene energiebronnen zoals zonnepanelen.

Stadsbalkon

Behalve parkeerplaatsen vind je er ook een buurtwinkel, een afhaalpunt voor postpakketten en kantoren. Op het dak geeft het groene stadsbalkon een prachtig zicht op de stad. Het gebouw steekt slim in elkaar. Zo kunnen parkeerverdiepingen makkelijk omgevormd worden naar bijvoorbeeld kantoren of een tijdelijke invulling krijgen.

Het gebouw rijd je vlot in via de N16. Vanaf de parking kan je makkelijk te voet of met de fiets over de nieuwe fiets- en voetgangersbrug richting binnenstad. Midden 2019 zal de omgevingsvergunning voor het parkeergebouw en de twee bruggen ingediend worden, tegen eind 2019 wordt gestart met de werkzaamheden. In 2021 moet het parkeergebouw klaar zijn.

“Eens het parkeergebouw af is, volgt de bouw van 54 appartementen aan de Guido Gezellelaan op de huidige parking van het Rode Kruisplein. De materiaalkeuze van de drie verdiepingen sluit aan bij die van de Ouwen Dok”, aldus de burgemeester. Door de uitsparing wordt er ruimte gegeven aan de Ouwen Dok en voldoende lichtinval op het binnenplein van het appartementsgebouw. Ook dit gebouw zal ben zijn en CO2-neutraal functioneren door zonnepanelen. Aan de kant van de Ouwen Dok is er op het gelijkvloers ruimte voor buurtwinkels, restaurants en cafés.

Rode Kruisplein

“Samen met de bouw van de appartementen ondergaat het Rode Kruisplein een ware metamorfose. De autoparking maakt plaats voor een stedelijk, autovrij plein met bomen en centraal een ondiepe waterpartij”, aldus Greet Geypen.

De werken aan de appartementen en het plein gaan omstreeks 2021 – 2022 van start en zijn in 2024 klaar. Het wordt er aangenaam vertoeven met aan de kant van het Keerdok een meer industrieel uitzicht als knipoog naar het verleden. Aan de oever van de Afleidingsdijle is er dan weer volop groen met spelelementen. Ondergronds komen er een 90-tal parkeerplaatsen voor de appartementsbewoners en bezoekers van het nieuwe hotel in de Ouwen Dok.

De baanwinkels aan het Rode Kruisplein en de Keerdoksite verdwijnen op termijn en het merendeel krijgt een nieuwe stek op de lus van de R6. De McDonald’s blijft, maar bouwt een nieuw restaurant met ondergrondse parking. Intussen is Van der Valk druk bezig om het oude zwembad om te vormen tot een 4-sterren hotel dat eind 2019 de deuren moet openen. De Ouwen Dok, het parkeergebouw en de metamorfose van het Rode Kruisplein is de eerste fase in de bouw van de nieuwe stadswijk. Later volgen nog de woningen en het park op de Keerdoksite.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten