Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Kortrijk investeert 5,4 miljoen euro in herbestemming Bissegemse kerk

De werken voor de modernisering van de Bissegemse Sint-Audomaruskerk zijn opgestart. Het stadsbestuur wees deze opdracht toe aan Architectenbureaus NERO en Plano. Zij bouwen de kerk om tot een centrale ontmoetingsplek waar stedelijke functies en diensten samenkomen en voor een nieuwe dynamiek zorgen.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-11T163952.926
Architectenbureaus Nero en Plano

Een groot deel van de kerk wordt een polyvalente ruimte, waar onder meer de bibliotheek een voorname plaats krijgt. Daarnaast komen er vergader- en ontmoetingsfaciliteiten voor de Bissegemse verenigingen, waaronder het Wijkteam. Ook de Academie en de politie krijgt er onderdak. De middenhal wordt omgebouwd tot een zaal voor 50 personen. Naast al deze ‘nieuwe’ diensten zullen er ook liturgische activiteiten blijven plaatsvinden. 

Architectenbureaus NERO en PLANO bouwden met o.a. de herbestemming van de Christus Koningskerk in Sint-Niklaas en de Paterskerk in Halle ervaring op met dergelijke herbestemmingsprojecten. Hun project voor de bouw van een basisschool en herbestemming van een kerk voor de circusplaneet in Malem was finalist op de recente Architectuurprijs Gent. Het team wordt ondersteund door Bressers op vlak van erfgoed, STir als studiebureau technieken en Riessauw als studiebureau stabiliteit. 

Monument Vandekerckhove voert als aannemer het ontwerp uit. In het najaar van 2025 moet hetgebouw opnieuw operationeel zijn.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten