Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Kortrijk krijgt 53 m hoge studententoren met 192 kamers

Op de campus van Hogeschool VIVES in Kortrijk verrijst binnenkort een 53 m hoge woontoren met 192 studentenkamers en een dakterras, een klein auditorium, een studeerruimte en een coworkingspace. Op de campus komt ook een nieuw park. De bouwvergunning voor het ambitieuze project 'The Sky’ is reeds goedgekeurd. De bouwwerken van ‘The Sky’ starten begin volgend jaar, zodat de eerste studenten er nog vóór 2025 hun intrek kunnen nemen.

Kortrijk bouwt 53 m hoge studententoren met 192 kamers (1)
De plannen werden zopas voorgesteld door de stad Kortrijk en projectontwikkelaar ION. Met dit project wordt ingegaan op de toenemende vraag van studenten. De jongste vijf jaar is het aantal studenten in Kortrijk met 5.000 gestegen naar 16.000 studenten. Zij verkiezen vaak om dicht bij de campus op kot te gaan, klinkt het bij Hogeschool VIVES, die behalve in Kortrijk nog over campussen beschikt in Brugge, Oostende, Roeselare en Torhout. De hogeschool telt ruim 1.250 personeelsleden en 17.000 studenten.

Kortrijk maakt momenteel een inhaalbeweging in de bouw van studentenkamers. Sinds er in oktober 2020 beslist werd om de bouw van nieuwe kamers weer toe te laten, zijn er plannen gemaakt voor ongeveer 1.300 studentenkoten en werden reeds 869 kamers vergund, samen goed voor een twintigtal projecten. Daarnaast zijn er nog 106 studentenkamers in aanvraag. 

De toekomstige studententoren van VIVES telt 16 verdiepingen – waarvan 12 met kamers en telkens een gemeenschappelijke keuken – en krijgt ook een klein auditorium met uitzicht op het park. Voorts komt er nog een polyvalente ruimte die dienst zal doen als een studeerruimte of bibliotheek, een coworkingspace, een rooftop met terras en een fietsenstalling met plaats voor 600 fietsen.

Parking op de campus wordt geweerd voor de veiligheid van de fietsers en de voetgangers. Door een samenwerking met Kortrijk Xpo kunnen studenten tijdens de week hun auto daar gratis parkeren. 

“Dit is niet zomaar een toren, dit is stadsontwikkeling. Met ‘The Sky’ creëren we niet alleen 192 kwalitatieve studentenkamers, maar geven we ook verder vorm aan Hoog Kortrijk en het One Campusmodel. Het masterplan voorziet dat de site van Hogeschool VIVES verbonden wordt met die van Kulak en Syntra, zodat het als het ware één grote campus wordt. Precies daarom wordt er naast deze woontoren meteen al een nieuw stuk park van 3.439 m² aangelegd. Dat gebeurt op een locatie die momenteel gebruikt wordt als parking. We zorgen dus voor maximale vergroening van het toegangspark en verminderen tegelijk de bestaande verharding”, zegt Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing.

Om die verbinding tussen de scholencampussen te maken, zijn een aantal mobiliteitsingrepen nodig. Zo wordt gezorgd voor veilige oversteekplaatsen ter hoogte van de Doorniksesteenweg en de Etienne Sabbelaan. Daarnaast komt er ook een belangrijke fietsas die doorheen de verschillende campussen loopt. 

Dakterras

Projectontwikkelaar ION heeft de naam van de nieuwe studententoren – ‘The Sky’ – niet toevallig gekozen: met zijn 53 m wordt het één van de hoogste gebouwen van Kortrijk. Boven op het gebouw voorziet de ontwikkelaar een rooftop met groot dakterras, waar de studenten kunnen genieten van een 180°-zicht op de skyline van de stad.

Het project wordt bovendien een toonbeeld van duurzaamheid, wat het onder andere te danken heeft aan zogeheten 'betonkernactivering': een bouwtechniek waarbij er leidingen binnenin het beton worden gelegd, zodat het beton zelf kan worden opgewarmd of afgekoeld.

“We voorzien zowel warmtepompen als een warmtekrachtkoppeling, zodat er veel minder gas zal worden gebruikt. We gaan ook verwarmen – of in de zomer afkoelen – via betonkernactivering. Daarvoor leggen we tijdens het gieten van het beton meteen al leidingen door de hele betonstructuur van het gebouw. Via die leidingen kunnen we dan op strategische momenten afkoelen of opwarmen op een heel energie-efficiënte manier. Zo doet het beton zelf eigenlijk dienst als buffer tegen te hoge of te lage buitentemperaturen”, legt Kristof Vanfleteren, CEO van ION uit.

ION gaat op zoek naar private investeerders voor de studentenkamers. Hogeschool VIVES staat in voor de uitbating van de kamers, waarbij hun eigen studenten voorrang krijgen, wat niet abnormaal is gezien de locatie. “Wij zijn alvast enorm tevreden dat er werk wordt gemaakt van extra studentenhuisvesting in Kortrijk. De vraag is enorm groot, terwijl er zeven jaar lang geen aanbod bij kon komen. Daar komt nu gelukkig aan sneltempo verandering in. Bovendien is er gekozen voor een duurzaam project, mét ontharding en duidelijke vergroening. Een absolute troef, want als hogeschool willen we actief meebouwen aan de toekomst. Dit project is dan ook meteen het begin van het toekomstige masterplan van onze hogeschool”, aldus Joris Hindryckx, algemeen directeur van Hogeschool VIVES.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten