Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Kortrijk lanceert verkoopdossier voor gezinsvriendelijk woonproject in historisch centrum

Het historische hart van Kortrijk staat op het punt om een opmerkelijke transformatie te ondergaan. De stad heeft aangekondigd dat het een verkoopdossier lanceert voor een gezinsvriendelijk woonproject in het historische centrum. De gronden die deel uitmaken van de Sint-Vincentius-site zijn in eigendom van de stad, en nu wil men een ontwikkelaar vinden die een woonproject kan realiseren dat zich architecturaal laat integreren in de historische omgeving.

490687-Image2-8b1d99-original-1687856053

Op dit moment is de sloop van het voormalige rusthuis Sint-Vincentius in volle gang. Na de verwijdering van de gebouwen en de parkeerplaats van het OCMW zal het Begijnhofpark maar liefst 3.650 vierkante meter groter worden, van circa 8.100 vierkante meter naar 11.750 vierkante meter. Deze ingrepen zullen niet alleen zorgen voor een aanzienlijke uitbreiding van de groene ruimte, maar ook voor het herstel van de unieke uitzichten op het Begijnhof, de artillerietoren, de Groeningeabdij en de O.L.V.-kerk.

De stad heeft grote ambities om deze historische buurt te voltooien en is daarom op zoek naar een ontwikkelaar voor het woonproject op de Sint-Vincentius-site. Het betreft een project met een bruto vloeroppervlakte van maximaal 3.400 vierkante meter, waarbij de nadruk ligt op gezinsvriendelijke woningen die passen bij de historische omgeving. Ten minste 20% van de oppervlakte moet worden bestemd voor sociale huurwoningen. De ontwikkelaar zal verplicht worden om de woningen voor langere tijd te verhuren aan de eengemaakte woonmaatschappij SW+.

Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing, benadrukt dat het project zich moet richten op gezinsvriendelijke woningen en zich architecturaal moet inpassen in de historische omgeving. Bovendien moeten minstens 20% van de woningen worden toegewezen als sociale woningen die via SW+ worden verhuurd.

De stad heeft gekozen voor een mededingingsprocedure met onderhandelingen om de geschikte partij voor de opdracht te selecteren. De procedure omvat twee fasen: een selectiefase waarin een geschikt team bestaande uit een ontwikkelaar en architect wordt gezocht, en een offertefase waarin de geselecteerde kandidaten het wedstrijdbestek ontvangen. Zij worden gevraagd om een ontwerp te maken en een bod te doen op de projectgronden. De toekenning van de opdracht zal gebaseerd zijn op de beoordeling van de kwaliteit van de ontwerpen en het bod op de projectgronden. Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de stad Kortrijk zal rekening houden met verschillende criteria, waaronder de stedenbouwkundige inpassing van het ontwerp in de historische en toekomstige context, de architecturale kwaliteit van de gebouwen, de voorstellen voor de invulling van het programma en de hoogte van het bod op de projectgrond.

De deadline voor het indienen van een kandidatuur is 1 september 2023. In november zal het wedstrijdbestek worden verstrekt aan de geselecteerde kandidaten, gevolgd door een informatiemoment en een plaatsbezoek. De kandidaten hebben tot februari 2024 de tijd om ontwerpvoorstellen in te dienen. De toekenning van de opdracht zal plaatsvinden in mei 2024.

Met het lanceren van dit verkoopdossier toont de stad Kortrijk haar vastberadenheid om het historische centrum nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd te voorzien in de behoefte aan gezinsvriendelijke en sociale woningen. De ontwikkeling van dit woonproject zal niet alleen de historische charme van de buurt behouden, maar ook een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid en duurzaamheid van de stad.


490686-Image-76c539-original-1687856048
490883-Naamloos - 28 juni 2023 10.24-42e972-original-1687942568
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten