Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Kroatisch hotel gaat op in steile helling

Het Sloveense architectenbureau Enota stelde tijdens WAF zijn ontwerp voor het Stone Terrace Hotel op het Kroatische eiland Pag voor. Dit hotel wordt ingewerkt in een steile helling met zicht op de Adriatische Zee.

WAF Hotel 1

Pag is een idyllisch eiland dat omringd wordt door kristalhelder water. In de winter kan het er echter behoorlijk koud zijn door de harde wind. Door deze winderige omstandigheden is er niet zo veel groen op het eiland. De bouwplaats ligt dicht bij het belangrijkste dorpje op het eiland en biedt prachtige vergezichten op de open zee. De steile helling is meer dan 70 m hoog, om beneden te eindigen in een prachtig, beschut, natuurlijk zandstrand.

Terrasbouw

De Kroatische regelgeving bepaalt dat aan de kustlijn bebouwing minstens 100 m verderop moet geplaatst worden, waardoor het hotel dichter bij de hoger gelegen weg wordt ingeplant. Omdat het bouwprogramma behoorlijk groot is, hebben de ontwerpers gekozen voor een soort van terrasbouw, zodat het hotel eigenlijk opgaat in de helling. De betonnen terrassen worden gemaakt met zand dat op de bouwplaats wordt gewonnen. Dat zorgt ervoor dat het hotel nog een beetje meer opgaat in het landschap.

Verticale hal

Alle terrassen krijgen lange overstekende daken die voor schaduw zorgen op de glaspartijen. Het groen op de helling zorgt ook voor de privacy van de hotelgasten. Alle hotelkamers worden gericht naar het zuiden om de sterke noordenwinden in de winter het hoofd te bieden. Het hart van het hotel wordt gevormd door een aantrekkelijke verticale hal die alle publieke delen van het hotel met elkaar verbindt. Het onthaal bevindt zich op de bovenste verdieping en, aan het einde van de verticale hal, op de onderste verdieping bevindt zich het zwembad.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten