Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

KU Leuven restaureert Arenbergkasteel

De KU Leuven investeert 1,1 miljoen ' in de restauratie van het Arenbergkasteel in Heverlee. In een eerste fase krijgt de oostelijke vleugel van het kasteel een nieuw dak. Die werkzaamheden zijn al begonnen en moeten tegen juni voltooid zijn. Het Leuvense stadsbestuur legt voor de eerste fase 245.000 ' op tafel. Dat is de bij decreet opgelegde 15% van de restauratiekostprijs die de stad moet bijdragen. Voor de aanvang van de tweede en de derde fase moet worden gewacht tot 2021. Dan worden de gevels aan de binnenkoer en het dak van de noordelijke en de westelijke vleugel aangepakt. De zuidelijke vleugel aan de kant van de Dijle komt als laatste aan bod.

KU Leuven restaureert Arenbergkasteel

De daken van het Arenbergkasteel worden gerestaureerd en waar nodig ook de houten dakspanten. Het dak wordt geïsoleerd. Voorts worden de muren gereinigd en waar nodig zullen de bak- of natuurstenen worden vervangen. Het buitenschrijnwerk wordt hersteld en herschilderd. Er wordt dubbele beglazing geplaatst met het oog op energiezuinigheid.

Het Arenbergkasteel bevindt zich in een kasteelpark van 29 ha in Heverlee. Sinds de twaalfde eeuw stond hier de burcht van de Heer van Heverlee. In de loop van de volgende eeuwen verarmde deze familie, zodat de toenmalige heer in 1445 verplicht was de heerlijkheid te verkopen. Op die manier kwam het domein in handen van de Picardische familie van Croÿ. In de veertiende eeuw transformeerde Willem II van Croÿ de middeleeuwse burcht geleidelijk in een kasteel.

Het huidige gebouw in traditionele stijl met laatgotische en renaissance-kenmerken werd opgetrokken in de zestiende eeuw, maar onderging wijzigingen in alle daaropvolgende eeuwen. Nadat de laatste hertog Karel III van Croÿ in 1612 kinderloos overleed, kwam het kasteel via het huwelijk van zijn zus in handen van de hertogen van Arenberg. Deze Duitse familie bewoonde het kasteel tot aan de Eerste Wereldoorlog. Vele hertogen waren geboeid door wetenschap en onderhielden nauwe contacten met de universiteit. Nog vóór de oorlog uitbrak, wilde de toenmalige hertog het kasteel al afstaan aan de universiteit en het omliggende park voor een gunstige prijs aan haar verkopen. Door de oorlog en het feit dat de hertog Duits onderdaan was, legde de Belgische staat echter in 1919 beslag op het domein.

In 1921 kwamen het kasteel en het park in handen van de KU Leuven. De universiteit gebruikt het als centraal gebouw voor de ingenieursfaculteit. In het kasteel zijn het departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (ASRO) en het Raymond Lemaire International Center of Conservation (RLICC) gehuisvest. Het Arenbergkasteel vormt het centrum van de campus Exacte Wetenschappen. Het hoofdgebouw van het kasteel is sinds 1938 beschermd als monument. Karakteristiek zijn de twee grote hoektorens met perenspitsen, waarop telkens een Duitse adelaar prijkt. Willem van Croÿ stichtte ook het Celestijnenklooster op het kasteeldomein, vandaag de campusbibliotheek.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten